21 січня староста сіл Кропивна, Щербинівка та Маліївка Золотоніської територіальної громади Олександр Кипич спіймав на гарячому «лісоруба», який незаконно зрізав дерева. Пише сайт zoloto.city.

Як каже сільський керівник, полезахисні лісові смуги, які ще за радянських часів були дуже розповсюдженими, вже впродовж багатьох років залишаються безгосподарними. Їхнім відновленням ніхто не займався, а от вирубувати дерева − охочих хоч відбавляй. Тож і взявся навести лад у цьому питанні.


Затриманий – житель Черкас, проживає у Крупському, саме там у його добротному приватному домоволодінні правоохоронці знайшли порізані по 2.5 м та складені на купу дерева, які чоловік спиляв у лісосмузі, що біля Щербинівки. На місці події працівники поліції під відеозйомку зафіксували факт вчинення злочину, а представник екологічної служби з Черкас зробив спили усіх пеньків для експертизи та повторні заміри. Це потрібно для того, щоб встановити, якої шкоди нанесено від зрізаних 10 дубів і ясенів.

За попередніми підрахунками, збиток склав близько 35 тисяч гривень. Майже всі дерева були сухостійними, в іншому випадку – сума була б вдвічі більшою. Староста розповів, що взимку навіть по пеньку важко зрозуміти – живе дерево чи сухостій.

– Часто так буває, що люди спеціально випалюють траву і стерню, внаслідок чого вогнем пошкоджується крона дерев, які з часом гинуть та всихають. А потім їх самовільно зрізають. Затриманий чоловік займався незаконною заготівлею деревини протягом трьох днів, бо були свіжі зрізи. Десять спиляних дерев – це доказово, але були й пізніші зрізи. Таким порушникам треба розуміти, що і за сухостійні дерева передбачено покарання, – наголосив Олександр Вікторович.

У правопорушника вилучили бензопилу, автомобіль, причіп та усі спиляні дерева. Порушено кримінальну справу. Що спонукало колишнього працівника міліції, пенсіонера з достатком, взятися за незаконний промисел, має визначити суд, як міру покарання.

Олександр Кипич пояснив алгоритм дій для людини, яка хоче заготовити дрова:

− Найперше − треба звернутися до старости села, який пояснить, як це зробити законним шляхом. Ми створили спеціальну комісію, до якої залучили представників Черкаської екологічної служби, зробили огляд усіх дерев на кладовищах, аварійні облікували. Має бути висновок еколога, який дає дозвіл на спилювання дерев. Питання виноситься на сесію міської ради, а потім ми підкажемо подальші кроки.

За словами старости, санітарної вирубки потребують лісові смуги, що є на території Кропивнянського старостинського округу. Бо крадії, які пиляють дерева, забирають лише стовбур, а галуззя залишають у лісопосадках. Від такого нагромадження вони стають непрохідними:

– Якщо усі лісові смуги передадуть на баланс територіальної громади, ми там проводитимемо санітарні рубки і забезпечуватимемо безкоштовними дровами соціальні категорії населення, насамперед, одиноких літніх людей, які найбільше потребують допомоги, − запевнив Олександр Кипич.