10 квітня в Тальнівській центральній бібліотеці відбулася історико-краєзнавча година присвячена 130-річчю від дня народження генерал-полковника Армії УНР Олександра Загродського, уродженця села Зеленьків Тальнівського району. Пишуть “Вісті Черкащини”.

– Відродження сучасної України було б немислимим без національного чину 1917-1921 років, без жертовності борців за соборну незалежну Українську державу. З їхньої мрії постала держава Україна. А пам’ять про них є святою і вічною для прийдешніх поколінь, – зазначила відкриваючи захід Ніна Діякевич, провідний методист бібліотеки.

Про глибоке родинне коріння, життєвий та бойовий шлях, вшанування пам’яті генерала Загродського розповів Олег Шатайло, член Національної спілки краєзнавців України. Свій виступ розпочав із пропозиції вшанувати пам’ять Олександра Загродського та всіх полеглих за волю України хвилиною мовчання.

– Олександр Загродський пройшов шлях від рядового бійця до командира дивізії. Був командиром Дорошенківського полку, який 1918 року звільнив від російських окупантів Донбас. До речі, 6 Запорізьку дивізію Армії УНР Загродський очолив у 30 років, а 1920 року отримав генеральське звання. За особисту мужність неодноразово відзначався бойовими нагородами. Зокрема й єдиним бойовим орденом УНР – Залізним хрестом за Зимовий похід і бої, за №3. Декілька десятиліть очолював Раду лицарів цього ордена та спілку військових інвалідів, бо і сам мав 5 поранень, – зауважив дослідник.

Не переповідаючи вже відоме про Загродського, Олег Леонідович звернув увагу присутніх на найцікавіші і невідомі широкому загалу факти життя генерала та його родини.

Олег Шатайло понад чверть століття досліджує внесок Черкащини в національно-визвольну боротьбу України початку ХХ століття. За його клопотанням реабілітовано генерала Юрка Тютюнника. Першим на Черкащині повернув землякам незнані та призабуті імена учасників збройної боротьби за Українську державність 1917-1921 років. Зокрема, уродженців села Зеленькова генерал-полковника Олександра Загродського та його племінника генерала Сергія Єфремова. Результат кропіткої дослідницької роботи Олега Шатайла монографії «Генерал Юрко Тютюнник» та «Спадкоємці козацької слави: Біографії генералів Армії Української Народної Республіки – уродженців Черкащини».

Присутні мали нагоду познайомитись з матеріалами книжкової виставки про видатного земляка, яка в ці дні діє у бібліотеці.

Нагадаємо, відповідно до Постанови Верховної Ради України «Пам’ятні дати та ювілеї 2019 року» відзначення 130-річчя нашого земляка Олександра Загродського передбачено на державному рівні. Втім на Тальнівщині досі немає вулиці названої його ім’ям.