У Ватутінській фейсбук-спільноті «Місто змін» стартувало опитування, як містяни ставляться до сортування відходів, розповідає видання «Вісті Черкащини».

Результат вражає: за день (від 9 ранку до опівночі) проголосувало 144 особи, з яких 93% підтримують ідею сортування відходів, 1% – ні, 1% – не має відповіді, 1% – боїться відповісти, бо закидають тапками та 4% відсотки – ще не готові до таких дій.

Звісно, зазвичай у фейсбуці люди виглядають дещо краще, ніж у житті.

Цю невідповідність відразу помітив депутат міськради Олег Ступник, який нагадав ватутінцям про реальний стан справ.

«Всі вважають, але не всі це роблять, нам до цього іще далеко, наші свині не можуть після себе сміття на природі прибрати, а тут іще сортувати», – зауважив народний обранець. І де правду діти? Він таки правий. Варто лиш відвідати місця відпочинку, скажімо, берега водойм влітку, аби зрозуміти, що далеко не 93 % громадян є свідомими в цьому питанні.

Однак, піднята тема надзвичайно важлива, насамперед для екології, а при грамотному впровадженні ще й надзвичайно прибуткова та перспективна. Головне – змінити совкові звички на сучасні та конструктивні. Цьому на першому етапі добре допомогла б система штрафів та покарань, як це працює у всьому світі, бо виключно на доброму слові та проханні не смітити далеко не заїдеш.

І хоч у Ватутіному нема сміттєпереробного заводу, пункти збору відсортованого сміття можуть суттєво покращити екологічну ситуацію в місті.