Вперше в історії сучасного марковидання українська поштова марка «Олександр Вертинський. 1889-1957» виборола бронзу в конкурсі Yehudi Menuhin Trophy 2020 за найкращу музичну поштову марку світу 2019 року. Україну випередили лише Аргентина та Чилі, марки яких відповідно здобули перше та друге місце конкурсу.

Відомого українського естрадного артиста, кіноактора, композитора, поета і співака Олександра Вертинського на поштовій марці зображено в образі П’єро, в якому він виступав на початку своєї творчої кар’єри.

Автор поштового випуску — український художник Василь Василенко, відомий філателістичній спільноті за випусками «Традиційні головні убори Українців», «Київські князівни на престолах Європи», «Віра Холодна» тощо.

blank

Поштова марка «Олександр Вертинський. 1889-1957», присвячена 130-річчю від дня народження великого артиста, була введена Укрпоштою в обіг 21 березня 2019 року.

«Поштові марки — це справжнє мистецтво, на марках відтворюються важливі події в житті країни, її знакові особистості, відкриваються таємниці історії і пропагується українська культура. За 29 років незалежності Укрпоштою введено в обіг майже 2000 сюжетів поштових марок. Українські поштові марки — одні з кращих у світі, про що свідчать завойовані ними  численні філателістичні нагороди. За останні кілька років українські знаки поштової оплати зробили значний прорив у завоюванні престижних міжнародних нагород. Лише минулого року марковий аркуш «Комахи України» 2018 р.в. авторства Олександра і Сергія Харуків здобув відразу три нагороди — Grand Prix WIPA (Австрія), Nexofil Award (Іспанія) та Asiago (Італія), а поштові марки 2019 р.в. за програмою Europa на тему «Національні птахи» — «Лелека білий» та «Соловейко східний» (автор Наталія Кохаль) здобули перше місце у конкурсі «Найкраща марка Європи — вибір колекціонера 2019», —  зазначив перший заступник генерального директора Укрпошти Олександр Перцовський.

Довідково:

Нагорода міжнародної філателістичної асоціації  Philatelic Music Circle (PMC) Премія ім. Ієгуди Менухіна (Yehudi Menuhin Trophy) започаткована з 2001 року. Нею нагороджуються художники за кращу поштову марку з музичної тематики. Премія була заснована на честь американського скрипаля і диригента Ієгуді Менухіна (1916 — 1999).