У шкільні навчальні програми з історії відтепер будуть включені поняття «русскій мір» і «рашизм». Відповідні зміни, серед інших, внесені Міністерством освіти і науки до змісту навчальних програм загальної середньої освіти, пише сайт Освіта.UA.

У МОН зазначають, що приводом до перегляду та оновлення змісту навчальних програм стали виклики, які виникли у зв’язку з повномасштабною збройною агресією російської федерації проти України.

Зокрема, у програмах з історії оновлено перелік термінів і понять, як-от: «присвоєння суверенітету» (у значенні привласнення, захоплення суверенітету УСРР союзним центром), «русскій мір», «рашизм».

Замість вислову «політика русифікації» застосовано вислів «політика російщення», який точніше відбиває сутність явища і процесу.

Також уточнено контекст застосування поняття «колабораціонізм».

У МОН зазначають, що запропоновані доповнення мають на меті увиразнити наскрізні лінії з минулого, які дають змогу пояснити сучасні події.

В оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу.

Також програми орієнтуватимуть учнів на вивчення не тільки інструментів насильства, якого в ХХ столітті зазнавали українці, а й опору йому. Частина змін у навчальних програмах спрямована на розширення просторових контекстів української історії, створення додаткових можливостей для аналогій і порівнянь.

Суттєві зміни пропонуються в частині найновішої історії, насамперед подій, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України.

Окрім  того, передбачено повний розгляд російсько-української війни, що розпочалася в 2014 році. Наголошується на геноцидних діях політичного керівництва і російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії російської федерації та міжнародній підтримці України.