Газета «Черкаський край» у номері від 4 вересня опублікувала редакційне дослідження «Кінець ери дротового радіо». Серед численних відгуків із порушеної теми надійшов і розлогий коментар прес-служби ПАТ «Укртелеком». Подаємо його без коригування, з незначним скороченням.

“Шановна редакціє! Дякуємо за публікацію «Кінець ери дротового радіо» в газеті №39 (20281) від 4 вересня 2019 року, що піднімає важливе питання. Ми уважно її вивчили і не знайшли позицію ПАТ «Укртелеком», окрім посилання на попередні публікації. Тому надсилаємо коментар зараз.

Дійсно, протягом останніх років кількість користувачів проводового мовлення в Україні і в світі зменшується з великою швидкістю. Дротове радіомовлення стрімко витісняється новими прогресивними цифровими засобами передачі інформації, такими як соціальні мережі, IP-радіо, безкоштовне ефірне радіо та інші. Деякі європейські країни вже і зовсім відмовляються від аналогового мовлення. Наприклад, Швейцарія офіційно припиняє аналогове FM-мовлення в 2024 році, а Норвегія вже завершила перехід на цифрове радіомовлення, ставши першою країною, що відмовилася від FM-мовлення на загальнонаціональному рівні.

Сьогодні Укртелеком робить все можливе для підтримки мережі у робочому стані. Однак, незважаючи на зменшення кількості абонентів дротового радіо, обсяг витрат на утримання мережі не зменшується. Щоб утримувати мережу у працездатному стані, враховуючи зростання витрат на її утримання, ПАТ «Укртелеком» неодноразово був змушений переглядати тарифи, приводячи їх до економічно обґрунтованого рівня. Разом з тим, підвищення тарифів для існуючої кількості абонентів задля покращення фінансового результату від надання послуг проводового радіомовлення сприяє стрімкому зменшенню кількості слухацької аудиторії, що призводить до ще більшої збитковості послуг. Щороку збитки від надання цієї послуги по всій території України сягають десятків мільйонів гривень.

Варто зазначити, що Укртелеком неодноразово звертався до органів державної влади з відповідними компетенціями, народних депутатів, наглядової ради НСТУ щодо стану дротового мовлення в Україні і необхідності розробки національної стратегії для його покращення.

Умови в яких зараз живе сучасний світ передбачають, що майбутнє не в відновленні застарілих каналів комунікації, а в розвитку сучасних, що дозволяють долати «цифровий розрив» між містом і селом в Україні. Наприклад, сьогодні Укртелеком активно будує сучасну волоконно-оптичну мережу інтернет-зв’язку. В межах цього процесу на Черкащині в поточному році вже прокладено десятки кілометрів оптичного кабелю. Завдяки цьому у населення області, особливо в невеликих населених пунктах, з’являється можливість отримувати майже всі види сучасних телекомунікаційних послуг за такою ж якістю, як в місті, зокрема телефонію, телебачення і радіомовлення.

Якщо говорити про можливі причини непрацюючих радіоточок, то вони дуже різні. Загалом пошкодження основних радіоточок найчастіше відбувається через обрив «фідерів» та заміну опор ліній електропередачі, обриви ліній через негоду (вітри, зливи, налипання снігу тощо), крадіжку кабелю. Також інколи при проведенні ремонтних робіт на дахах/покрівлях будівель порушуються лінії радіофікації. А під час обрізання дерев приватними особами нерідко пошкоджуються «фідерні» або абонентські лінії.

Відновлювальні роботи потребують значних матеріальних та трудових ресурсів, часом — і заміни опор ліній (стовпів), використання відповідної важкої техніки (автовежа) та монтерів з дозволом виконання робіт на висоті.

Крім того, як було зазначено в інформаційному матеріалі, усвідомлюючи невідворотність темпів зменшення кількості радіоточок проводового мовлення, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення разом з іншими державними органами та установами запровадила проект заміщення цієї технології у діапазоні 87,5-108 МГц на малопотужне FM-мовлення. Це дозволить забезпечити невеликі населені пункти програмами суспільного і місцевого радіомовлення.

З повагою, Пресслужба ПАТ «Укртелеком».