Такий невтішний прогноз для уманчан дав сьогодні директор комерційний ПАТ «Черкасиобленерго» Ігор Дмитрієв під час спілкування з журналістами. За його словами, в Умані чомусь вирішили, що хтось інший має платити за спожиту енергію «Уманьводоканалом». Місцева ж влада Уманьщини, спільно з комунальниками самоусунулась від вирішення проблеми.

– Для ПАТ «Черкасиобленерго» є життєвоважливим отримувати 100% оплату за поставлену нами електроенергію, адже, я не побоюсь цих слів, обленерго є стратегічним підприємством для всієї області, кожне підприємство, кожен черкащанин так чи інакше залежить від безперевної подачі електроенергії.

Більшість підприємств області розраховуються за спожиту електрику в розмірі 100 і навіть більше відсотків, проте, особливо в двох окремо взятих регіонах Черкащини, ситуація з розрахунками підприємств, що постачають воду, зовсім інша.

За останнім моніторингом заборгованість водоканалів складає близько 10 мільйонів гривень.

Якщо не брати місячні заборгованості Золотоноші, Тального та Звенигородки, то є великі питання до двох регіонів – міст Сміла та Умань.

Смілянське підприємство «Водгео» наразі має борг у 3,5 мільйони гривень. Проте, вже досягнуто низку домовленостей з новим менеджментом підприємства і новим керівництвом району, є домовленість про реструктуризацію боргу. Ми вже в цьому місяці отримали 1.7 мільйона оплати. Тож плануємо зі Смілою до кінця року повністю закрити заборгованість за спожиту електроенергію, – зазначає Ігор Дмитрієв.

Проте, у місті Умань вочевидь переконані, що скоро настане комунізм і за електроенергію платити не потрібно. Саме такий висновок можна зробити з опису директора комерційного ПАТ «Черкасиобленерго» дивної ситуації в Умані.

 – На відміну від заборгованості підприємством ЖКГ Сміли, яку намагаються погасити протягом найближчого часу, до уманського водоканалу є серйозні питання.

КП «Уманьводоканал» та влада району нам на даний момент не надала жодних конструктивних пропозицій  щодо реструктуризації і погашення боргу.

Станом на 27-ме липня заборгованість вже складає 5,5 мільйонів гривень.

І в світлі опалювального сезону, який вже наближається, ми взагалі не бачимо жодних перспектив, що в Умані зацікавлені в безперебійному водо і теплопостачанні перш за все населення.

Виходить, що хтось вважає, що ПАТ «Черкасиобленерго» має кредитувати безвідсотково деяких боржників, але ж ми не банківська установа! Я от сам собі інколи ставлю просте питання: На Черкащині живуть однакові ментально люди, працюють по всій області схожі підприємства, проте, чомусь в одному регіоні за куплений товар, а електроенергія це товар, сплачують 100 відсотків, а в деяких взагалі вирішили не платити? Від чого це залежить? Думаю, що не останню роль тут відіграє місцева влада, яка мала б поцікавитись станом проплат і відповідно гарантувати стабільне водо– і теплопостачання хоча б взимку для людей. Адже я переконаний, що черкащани, особливо пенсіонери навіть з мізерними пенсіями, перш за все оплачують  за спожиту воду, газ, електрику.

Ігор Дмитрієв говорить, що законодавство прямо забороняє відпускати електрику у борг. І Сміла та Умань залишаються ще досі з водою тільки через те, що в ПАТ «Черкасиобленерго» не хочуть викликати екологічне лихо. Адже відключення водоканалу від електроенергії матиме катастрофічні наслідки, в тому числі і через припинення роботи очисних споруд.

Конкретних термінів черкаські енергетики ще не називають, проте, дуже ймовірно, якщо борг «Уманьводоканалу» продовжить зростати і місцева влада ігноруватиме небезпечну ситуацію, наступну осінь і зиму в Умані люди ризикують зустріти без води і тепла.

Ігор Сичов