Днями в рамках робочого візиту село Мошни під Черкасами відвідав аташе з питань культури та освіти посольства Сполучених Штатів Америки в Україні Шон О’Хара, повідомляє “Рідна Черкащина”.

Спільно з представниками відділу культури Черкаської ОДА голова села Мошни Богдан Шкарбута і директор районної Станції юних техніків Микола Якименко презентували заокеанському гостю історико-культурні памятки села.

Основну увагу звернули на “Будинок лікаря”, збудований за проектом славнозвісного архітектора Владислава Городецького.

Після екскурсу в історію і огляду будівлі Богдан Шкарбута заручився підтримкою аташе посольства США в Україні у вирішенні питання фінансування заходів щодо реставрації, збереження пам’ятки, та передачу її до складу Обласного краєзнавчого музею, що дасть можливість утримувати перлину архітектури як музейну установу села Мошни.

Нагадаємо,  унікальний дерев’яний будинок, споруджений за проектом відомого архітектора Владислава Городецького в Мошнах, руйнується. Земська лікарня зведена наприкінці 19 сторіччя і складалася із кількох корпусів. Зберігся лише один. Нині унікальна пам’ятка архітектури на балансі Черкаської райлікарні і на її реставрацію архітектурної пам’ятки необхідні мільйони.