Інноваційну розробку, яка дозволить не лише запобігти можливому виходу з ладу енергетичного обладнання, а й значно економити кошти на його експлуатацію, в головному офісі ПАТ «Черкасиболенерго» представив доктор технічних наук, професор Національного університету біоресурсів і природокористування України Володимир Козирський.

Презентацію провели для інженерного персоналу ПАТ «Черкасиобленерго» та інженерних працівників з сектору енергетики інших підприємств. Володимир Козирський каже – початково ця технологія була розроблена у Національному інституті біоресурсів і природокористування. Нині ж на території України та за кордонами її захищають більше сотні патентів, а інвестор збудував завод, який забезпечує випуск цих засобів у необхідній кількості, і вони вже мають свого споживача.

Мета встановлення нових контактних з’єднань – забезпечити ефективнішу та якіснішу роботу підстанції.

– Під час постачання електричної енергії, через струмоведучі елементи протікають величезні струми – в десятки, сотні, а то й тисячі ампер. І коли трапляється аварія хоча б на одному контактному з’єднанні, відбувається руйнування всієї електроустановки, вартість якої доходить до кількох тисяч євро. Ми пропонуємо технологію, яка дає можливість виключити такі виходи з ладу, – пояснює професор. Значну увагу розробники приділили і питанню зниження втрат електричної енергії. За умов нормальної роботи установки і ній ідуть «фізичні» процеси – механічні, електричні, – які призводять до зниження контактного тиску, зростання перехідного опору і, відповідно, зростання втрат електроенергії. І часом ці втрати дуже великі. Та й значна частина аварій стається саме через електричні контакти, говорить Володимир Козирський. Впровадження в життя подібних інновацій може стати своєрідно вакциною від цієї «хвороби» та дозволить значною мірою убезпечити електроустановки.

blank

Унікальну технологію в рамках пілотного проекту планують випробувати на одній з трансформаторних підстанцій Черкаського міського РЕМ. «Вакцинування» новими контактними з’єднаннями дозволить забезпечити підвищення надійності контактних розбірних систем та суттєво знизити втрати електроенергії в цих системах.

blank

– Наша мета – не стояти на місці і постійно розвиватися. На щастя, вже минули часи, коли ми мали думати про те, де взяти кошти на виплату заробітних плат працівникам чи як забезпечити злагоджену роботу підрозділів. Сьогодні важливо вдосконалюватися, йти в ногу з часом, впроваджувати європейські технології, робити все, щоб електропостачання було ще якіснішим, а праця енергетиків – максимально ефективною. Впровадження таких пілотних проектів – один із кроків у цьому напрямку. Дякуємо колегам за таку можливість. Маю надію, що в подальшому подібні, безумовно корисні, розробки використовуватимуться не лише в рамках пілотних проектів, – зауважив голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук.

Презентація була інформативною та корисною, а сама зустріч з професором Володимиром Козирським стала приємною подією та згадкою про студентські роки для керівників Товариства. Голова правління Товариства Олег Самчук і директор Черкаського міського РЕМ Вадим Трохимець – випускники Національного університету біоресурсів і природокористування України. Професор каже – навчальний заклад пишається такими випускниками, адже за непростих умов ПАТ «Черкасиобленерго» за досить короткий час змогло стати високоефективною компанією з гідним умовами праці та потужною соціальною підтримкою працівників.

blank

По завершенню зустрічі шановному гостю провели екскурсію Товариством, продемонстрували оновлену центральну диспетчерську та музей лічильників електроенергії, аналогів якому немає в Україні.