Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов провів третє засідання Штабу з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду (ОЗП) 2022/23 років. Інформує сайт Черкаської ОВА.

«На календарі середина літа, і до початку наступного опалювального сезону залишається мало часу. Сьогодні кожен завбачливий господар уже готується до найскладнішого у нашій історії опалювального сезону», — заявив Олексій Чернишов.

Зазначимо, що станом на 12 липня внаслідок проведення військових дій, спричинених повномасштабним вторгненням росії на територію України, було уражено 345 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання, а саме: 336 котелень (324 пошкоджено і 12 зруйновано) та 8 ТЕЦ (4 зруйновано і 4 пошкоджено) та пошкоджено 1 ТЕС.

«Наразі у середньому вже на третину виконані роботи з підготовки об’єктів теплопостачання, житлового фонду та об’єктів соціальної сфери до опалювального сезону», — зазначила Наталія Хоцянівська.

Вона також закликала місцеву владу заповнити дані про стан та потреби підприємств ЖКГ на платформі Uneeds, яку формує Мінрегіон. Це дасть змогу пришвидшити фінансування відновлення та підготовки об’єктів до опалювального сезону.

На штабі заслухали керівників обласних військових адміністрацій деокупованих Київської, Сумської, Чернігівської та Житомирської областей. Вони доповіли про стан підготовки місцевою владою їхніх регіонів до опалювального сезону.

Олексій Чернишов своєю чергою зазначив, що опалювальний сезон залежить від декількох складових, зокрема важливими є цінова стабільність, забезпечення енергоресурсами, технічний стан обладнання та наявність резервного обладнання. Міністр вкотре наголосив, що тарифи на тепло не змінюватимуться.

«Від Міненерго ми почули запевнення в достатньому поточному обсязі ресурсів, який дає можливість почати опалювальний сезон, а також у наявності спроможностей відповідного рівня, щоб його пройти. Водночас я планую зустрітися з усіма очільниками областей і мерами міст, де існує система централізованого теплопостачання. Обговоримо готовність кожного міста до опалювального сезону. Давайте готуватися разом!» — резюмував Олексій Чернишов.