Стан використання коштів з резервного фонду державного бюджету на ліквідацію наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури населених пунктів обговорили під час селекторної наради під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з головами обласних військових адміністрацій.

У нараді також взяли участь Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, Міністр енергетики Герман Галущенко, Міністр соціальної політики Оксана Жолнович, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Стрілець, заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Прем’єр-міністр повідомив, що напередодні Уряд виділив ще 370 млн грн на відновлення інфраструктури деокупованих областей. Зокрема, 70 млн грн — на відновлення Харківської ТЕЦ-3 та 300 млн грн для ліквідації наслідків бойових дій та відбудови об’єктів Київської області.

«Загалом станом на сьогодні Урядом виділено понад 4 млрд грн на швидке й критично необхідне відновлення. З них 2,7 млрд грн — пряме фінансування областей і міст. 1,4 млрд грн — це кошти на закупівлю будівельних матеріалів, які в подальшому використовуються в областях для відновлення об’єктів», — сказав Денис Шмигаль.

Як зазначив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, загальна кількість об’єктів у деокупованих областях, яка потребує відновлення, вже досягла майже 51 тисячі. З них 43 тисячі — об’єкти житлового фонду.

Учасники наради, зокрема, обговорили залучення коштів міжнародних партнерів для відбудови пошкодженої інфраструктури. За інформацією Мінрегіону, на сьогодні кошти партнерів із розвитку покривають відновлення 6 тисяч об’єктів. Водночас загальний обсяг освоєних коштів, виділених із резервного фонду державного бюджету, становить 57%.

Денис Шмигаль закликав голів обласних адміністрацій використовувати кошти субвенції швидко й ефективно, ліквідовуючи наслідки російської агресії. Прем’єр-міністр також повідомив, що Уряд працює з Верховною Радою над збільшенням обсягу резервного фонду держбюджету на 3 млрд грн: «Розраховуємо, що вже невдовзі отримаємо додаткові можливості, аби оперативно реагувати на запити регіонів».

Крім того, під час наради було презентовано звіт «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення», який розроблявся Світовим банком спільно з експертами Європейської комісії та Кабінету Міністрів. Відповідно до звіту, станом на 1 червня потреба в коштах на відновлення становить 349 млрд доларів.