28 камер відеоспостереження встановили у Черкаському колегіумі “Берегиня”. Про це Суспільному розповіла виконувачка обов’язків директора закладу Валентина Москальчук. На це з бюджету міста спрямували 200 тисяч гривень. Зі слів жінки, з появою відеофіксації у школі стало безпечніше.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Володимир Козуля розповідає, що відеофіксацію встановили у місцях, де перебуває найбільше учнів: “Якщо стануться якість неординарні ситуації, чи ще щось ми завжди можемо відтворити усе, що там було, і знайти цю людину. Зберігається записи від 11 до 12 днів, ми можемо його скачати собі на флешку чи диск”.

Від додає, що запис з відеоносіїв можуть отримати усі охочі. Черкащанка Ірина Сивак – мама першокласника, говорить, що за допомогою відеонагляду може спостерігати за поведінкою сина: “Коли я відправляю дитину в школу, я, по-перше, думаю про його безпеку, коли я знаю,що він під наглядом, і в будь-який момент можна побачити, що він і де він”.

П’ятикласниця Аліна Здор розповідає, коли встановили камери в школі – вона почала більше контролювати свою поведінку: “Відеоспостереження в колегіумі є цікаво й інтригуюче, для початкової школи це наче маленька гра. З відеокамерами ми стали більш дисципліновані, школа – це провокації з боку інших учнів, відеокамери зможуть зменшити кількість конфліктів”.

Дар’я Соколова навчається в 10 класі. Каже, що до відеофіксації звикала три дні: “Спочатку було дещо ніяково, бо таке враження наче за тобою спостерігають. За три дні все минуло, ми себе поводимо так, як поводили, у нас школа не кримінальна”.

Виконувачка обов’язків директора закладу Валентина Москальчук розповідає, як реагували школярі на встановлення відеокамер: “Перші – другі класи, коли вчителі їм розповідали про камери, і розказували,що батьки їх можуть помітити, їм здалося,що тато йо мама за ними спостерігають, вони їм привіти передавали, ручкою махали, казали,що у них усе добре, що їм це все подобається, середні класи звичайно спокійніше”. Валентина Москальчук додає, що з початку року, за допомогою камер вони знайшли одного крадія.

У Черкасах 35 шкіл, із них 10 обладнані відеокамерами – зазначив директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради Сергій Воронов. До кінця 2020 року у всіх школах встановлять відеокамери – додає Сергій Воронов. На це в бюджеті міста передбачено 4 мільйони гривень.