Від 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, тому віряни в Україні святкують більшість церковних свят на 13 днів раніше. Це стосується і великого літнього свята — Успіння Пресвятої Богородиці.

До переходу на новоюліанський календар українці святкували цей важливий для вірян день 28 серпня. А ось за новим календарем Перша Пречиста буде припадати на 15 серпня.

Історія свята

Свято Успіння Пресвятої Богородиці – день закінчення земного життя святої Діви Марії, матері Ісуса Христа, її відхід на небо.

Згідно із переказами, за три дні до смерті Матері Божій явився архангел Гавриїл і попередив її про перехід до життя небесного, котрий має відбутися зовсім скоро, й на знак підтвердження своєї присутності та правдивості сказаного подарував їй пальмову гілку.

У вказаний день апостоли, які проповідували у різних країнах, дивовижним чином зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатися і здійснити поховання Матері Божої. А сам Ісус Христос у супроводі душ праведників, ангелів та архангелів зійшов на землю і забрав тіло й душу Богородиці на небеса.

Традиції свята

На Успіння Пресвятої Богородиці прийнято йти до церкви. Там християни зазвичай освячують насіння та колоски пшениці з нового врожаю, адже на цей період припадають жнива.

Крім того, у храмі треба поставити свічку за всіх рідних і близьких, а також помолитися за здоров’я найближчих людей, особливо – дітей. Оскільки напередодні завершувався Успенський піст, цього дня вже можна накривати пишний стіл, на якому має бути освячений хліб зі свіжого борошна. Однак не лише гуляння супроводжували свято.

Доброю традицією на Успіння, зокрема, було займатися засоленням на зиму капусти, огірків, помідорів та інших овочів, а також збором грибів і горіхів.

Сни в ніч на Успіння вважаються віщими.

Що не можна робити у свято Успіння Богородиці

Не можна ходити босими ногами по росі в цей день. Вважається, що у свято роса — це сльози Богородиці. Якщо ослухатися — можна накликати на себе погану долю та нещастя.

Не можна вдягати старе чи незручне взуття, бо, як натрете ноги в цей день, то весь життєвий шлях буде в мозолях.

Не можна в цей день стригтися, особливо, дівчатам. Бо можна розгнівати Діву Марію.

Не можна сваритися, особливо, з родиною. Не думайте зле, навіть, про ворогів та не бажайте їм зла цього дня — воно неодмінно повернеться.

Не можна шити, різати, взагалі користуватися голками, ножами чи ножицями. Навіть хліб ламають у свято руками, щоби не різати.

Не можна працювати та прибирати, прати тощо. Ні вдома, ні на городі чи у дворі.

Народні прикмети на Першу Пречисту

Яка Перша Пречиста – така й осінь.

З’явилася веселка на небі – осінь обіцяє бути теплою.

Гарна погода – бабине літо буде прохолодним.

Багато павутиння – зима буде морозною і малосніжною.

Якщо цього дня побачити іній – швидко настане холодна осінь.

Туман – до багатого врожаю грибів.