Останній тиждень видався достатньо напруженим для всієї держави. Доленосні рішення Президента і Парламенту прикували на декілька днів українців до екранів телевізорів. Потім введення військового стану у 10 областях України і безліч юридичних запитань у решти територій – яким чином застосовуватимуться вимоги закону і чи відбудуться місцеві вибори взагалі? Відбудуться! Таке рішення вчора винесла Центральна виборча комісія.

Черкащина відзначилася найбільшою кількістю новоутворених громад, які чекають на перші місцеві вибори. Всього по області їх 27. І це не дивно, тому що досвід раніше утворених ОТГ засвідчує реальні переваги реформи.

– Першими ластівками децентралізації на Черкащині стали три громади: Білозірська, Єрківська і Мокрокалигірська. Вже протягом першого року після об’єднання, наприклад, бюджет Мокрокалигірської ОТГ збільшився у десять разів! – розповідає голова Черкаської обласної організації політичної партії «Наш край» Анатолій Нужний. – Тому реформа однозначно має переваги!

За словами політика, найголовнішою перевагою є те, що зібрані податки залишаються тепер в місцевих бюджетах.  В місцевому бюджеті залишатиметься 100% єдиного податку, податку на прибуток підприємств та установ комунальної власності та податку на нерухомість. Також в громадах залишатиметься 60% податку на прибуток фізичних осіб, 25% екологічного податку, 5% акцизного податку. Крім цього, всі кошти, отримані за надання адміністративних послуг, також будуть йти до місцевого бюджету. А це дає змогу громадам самостійно розподіляти кошти, згідно нагальності потреб.

По-друге, свою допомогу надає і держава. Вона передбачена у формі субвенції на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад (“децентралізаційна” субвенція). Також надаються субвенції на освіту та медицину. Якщо громаді бракуватиме коштів, держава компенсує 80% недостачі. Однак 50% прибутку все ж залишиться на місцях.

По-третє, система контролю стає простішою і прозорішою – відтепер владу на місцях контролюють самі ж жителі громади за допомогою прозорих бюджетів та вільного до них доступу.

– На сьогоднішній день ми маємо в області трирічний досвід у 26 об’єднаних громадах. І статистика підтверджує позитивну динаміку, – наголошує Анатолій Нужний.

Так, протягом 9 місяців 2018 року середній показник надходжень власних доходів на 1-го мешканця по ОТГ області збільшився на 1 773,7 грн (майже у 2,2 рази) та склав 3 310,1 грн (у тому числі: по 6-ти ОТГ, утворених у 2015-2016 роках цей показник зріс на 21,3% та становить 2 796,1 грн, а пo 20-ти утворених у 2017 році – у 2,9 рази і становить 3 526,0 грн). Щодо динаміки  надходжень  місцевих  податків  зборів  за  9 місяців цього року у порівнянні з аналогічним періодом минулого, то найвищий темп зростання цих надходжень спостерігається по бюджету Єрківської ОТГ (+54,7). Серед ОТГ області 18 громад отримують з державного бюджету базову дотацію, 4 перераховують реверсну дотацію. Рівень дотаційності існуючих громад є не надто високим – найвищий показник у Мліївській громаді, у якої обсяг базової дотації у загальній сумі доходів становить 19,8%. Найбільша питома вага видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (без урахування трансфертів) припадає на бюджет Ротмістрівської ОТГ – 45,1%, найменша – на бюджет Шполянської ОТГ – 9,9%.

– У грудні своє самоврядування оберуть ще 27 ОТГ. Це ті громади, які добре розуміють, що об’єднання нарешті дозволить їм реалізувати ті проекти, які до цього залишалися лише проектами. Особливо, коли по сусідству новоутворена громада демонструє свої досягнення і стрімке зростання соціально-економічного рівня життя, – зазначає Нужний. –  Але, поряд із тим, в області ще залишається частина населених пунктів, яких ще зупиняють побоювання перед змінами і вони ніяк не можуть наважитися на об’єднання. Та це лише питання часу.

Очільник обласного осередку «Нашого краю» Анатолій Нужний побажав успіхів всім зареєстрованим кандидатам та висловив сподівання на успішну реалізацію тих реформ, які мають відбуватися в узгодженні із децентралізацією.