Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправними оперативно-розшукові дії НАБУ у так званій «бурштиновій справі». Про це йдеться в рішенні суду від 20 вересня, копію якого опублікував у Facebook адвокат Петро Бойко, передає Цензор.НЕТ .

Рішення прийнято за позовом підозрюваного народного депутата Борислава Розенблата.

Протиправними визнано операції з контрольованого вчинення корупційних діянь, негласне виявлення та фіксація злочину або можливих слідів злочину, документів та інших предметів, які можуть бути доказами вчинення злочину.

Суд зобов’язав детективів НАБУ і прокурорів САП, які погоджували їхні дії, дотримуватися законодавства щодо гарантій депутатської недоторканності у кримінальній справі.

Рішення ухвалив суддя Руслан Арсірій без виклику сторін, у закритому режимі.

Нагадаємо, 19 червня НАБУ затримало охоронця нардепа Розенблата із сумкою, де було $ 200 тисяч. За версією детективів, за ці гроші нардеп обіцяв вплинути на отримання ліцензій на видобуток бурштину.

Близько року тому в рамках розслідування нелегального видобутку бурштину на нардепа вийшла агентка НАБУ. Вона назвалася представником компанії «Фуджейра» з ОАЕ, яка нібито мала намір добувати й експортувати бурштин з Житомирської області. Депутат повинен був допомогти агенту отримати ліцензію на користування надрами та внести законодавчі поправки до Митного і Податкового кодексу спеціально під «Фуджейру», в тому числі щоб компанія платила меншу ренту за видобуток бурштину.

Агентка НАБУ передала також 7,5 тис доларів для депутата Полякова за зміни до Податкового та Митного кодексів.

Всього з листопада 2016 і по 19 червня 2017 року спеціальний агент НАБУ вручила посередникам шість хабарів на суму 311 тис. доларів США за посередництво у вирішенні низки питань, пов’язаних із видобутком бурштину в Україні.