Підсумкова нарада відбулася 20 лютого в головному офісі ПАТ «Черкасиобленерго». Упродовж заходу директори за напрямками діяльності звітували щодо аналізу роботи структурних підрозділів за 2019 рік та озвучили наявні перспективи. 2019-й став для ПАТ «Черкасиобленерго» роком важливих змін та позитивних зрушень, і зараз важливо зберегти відповідну динаміку. При цьому у пріоритеті керівництва залишається забезпечення гідних умов праці для співробітників та підвищення якості послуг для споживачів. Повідомили у пресслужбі Товариства.

blank

– Ті планові показники, які ставилися перед нами на 2019 рік, а також пріоритети й напрямки розвитку компанії та відновлення її іміджу на енергетичному ринку України, виконані, – зазначив, розпочинаючи захід, голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук. – Попередній рік суттєво відрізнявся від 2018-го, ми мали змогу «розправити плечі». У першу чергу, це стосується виконання інвестиційної програми, капітальних ремонтів, технічного обслуговування. Основним завданням нашого Товариства як оператора системи розподілу стало надійне постачання електроенергії споживачам Черкаської області. І ми з ним справилися. Зокрема, за минулий рік було суттєво зменшено кількість аварійних відключень. Також ми гідно і без зауважень пройшли реформу ринку електричної енергії. Це стало можливим завдяки злагодженій роботі працівників наших дирекцій, хоча в нинішніх умовах це не так і просто.

Голова правління зауважив, що наразі в повному обсязі забезпечується виконання Колективного договору, укладеного терміном на 5 років.

– Ми працюємо над тим, щоб усі взяті перед працівниками зобов’язання були виконані на сто відсотків. Це в першу чергу забезпечення їх засобами захисту, спецодягом та виконання всіх виплат, передбачених цим договором. Дане питання перебуває на моєму особистому контролі, – додав Олег Самчук. – Попри те, що нині є проблемні моменти – це ні в якому разі не повинно позначитися на нашому працівникові та роботі структурних підрозділів.

Про технічний стан електромереж Товариства доповів директор технічний ПАТ «Черкасиобленерго» Володимир Заврін.

blank

– Згідно Програми ремонтів, ПАТ «Черкасиобленерго» за 2019 рік було проведено ремонтних робіт на 14 млн 176 тисяч гривень. Це один із найкращих показників за останні кілька років. Якщо співставити кількісні показники обсягів заміни опор 0,4-10 кВ, то у 2019 році їх чисельність значно зросла. Це ж стосується і розчистки трас повітряних ліній. Їх за звітний період виконано на 5135 кілометрах, – зазначив він. – На 2020-й рік темпи ремонту та технічного обслуговування об’єктів електричних мереж зберігаються. Заплановані витрати на ремонт об’єктів електромереж 0,4 – 150 кВ ПАТ «Черкасиобленерго» складають 34 млн 938 тис. грн. Також Володимир Заврін додав, що продовжується робота по впровадженню договірних взаємовідносин із надавачами телекомунікаційних послуг, що використовують для розміщення телекомунікаційних мереж опори повітряних ліній електропередачі ПАТ «Черкасиобленерго». Результатом проведеної роботи є те що, компанія за надання доступу до інфраструктури об’єкта доступу за 2019 рік отримала кошти в розмірі 10 млн 132,5 тис. грн.

blank

Про підсумки роботи комерційної дирекції за 2019-й рік поінформував директор комерційний Ігор Дмитрієв.

– Напрямок роботи нашої дирекції залишається незмінним – це реалізація наших послуг, в даному випадку послуг за розподіл, з оплати реактивної складової електроенергії та стягнення заборгованості, що склалася за минулий період. Щодо останнього напрямку – ситуація перебуває на постійному контролі. РЕМ систематично працюють із боржниками, триває постійна претензійно-позовна робота. В подальшому особливу увагу слід звернути на проведення контрольних оглядів приладів обліку усіх споживачів області для коректного формування корисного відпуску електричної енергії, – підкреслив Ігор Дмитрієв.

За оцінкою діяльності в січні-грудні 2019 року за критерієм «Комерційні показники» кращими стали Канівський, Кам’янський та Маньківський РЕМ.

blank

blank

blank

Заступник директора з інвестицій та перспективного розвитку Володимир Рєзнік розповів про стан виконання інвестиційної програми ПАТ «Черкасиобленерго» за 2019 рік та наголосив на цьогорічних перспективах.

– Інвестиційна програма на поточний рік сформована відповідно до «Плану розвитку системи розподілу ПАТ «Черкасиобленерго» з 2020 до 2024 року». На сьогоднішній день вона знаходиться на розгляді НКРЕКП, а її схвалення прогнозується до кінця березня 2020 року. Пріоритетним напрямком Інвестиційної програми є комплексний підхід, спрямований на технічний розвиток, реконструкцію та модернізацію електричних мереж та технічне переоснащення обладнання. Програмою заплановані заходи зі зниження нетехнічних витрат електричної енергії. Крім того, інвестиційна програма Товариства являє собою низку проектів, спрямованих на впровадження та розвиток інформаційних технологій, закупівлю колісної техніки та моторизованого інструменту для проведення розчисток трас повітряних ліній електропередачі та інше, – зазначив Володимир Рєзнік.

Головний бухгалтер Товариства Світлана Кульбашна розповіла, що на сьогоднішній день активи підприємства складають 7 млрд 507 тисяч гривень.

– Ця цифра у порівнянні з попереднім періодом суттєво зросла. На це вплинула дооцінка. Завдяки їй капітал підприємства збільшився на 5 млрд 375 млн грн., – зазначила вона. – Поряд зі збільшенням активів, зменшилася дебіторська заборгованість. Чистий прибуток на кінець року склав 10 млн 867 тисяч гривень.

blank

Директор з економіки та фінансів ПАТ «Черкасиобленерго» Сергій Рябцев коментував фінансово-економічний стан на підприємстві.

– Загалом 2019 рік із фінансової точки зору пройшов набагато активніше, ніж 2018-й. У 2019 році об’єм фінансування інвестиційної програми та капітальних ремонтів втричі перевищував об’єм фінансування 2018 року та склав 60,6 млн грн. Кредиторська заборгованість за електроенергію, куплену в ДП «Енергоринок» до 01.01.2019 року, за минулий рік зменшилася майже на 363 мільйона гривень, – прокоментував Сергій Рябцев. Директор з правових, майнових та корпоративних відносин ПАТ «Черкасиобленерго» Катерина Беспалова охарактеризувала результати претензійно-позовної роботи з боржниками.

– За 2019 рік юридичною службою Товариства до боржників було направлено 4147 претензій на загальну суму 13 451,6 тис.грн, із яких 2713 було задоволено і відповідно оплачено боржниками. Також за звітний період було підготовлено та направлено до судів 1771 позов на загальну суму 5695,9 тис. грн., – зазначила вона. – Завдяки посиленій роботі з боржниками дебіторська заборгованість за 2019 рік зменшилась на 110 745,3 тис.грн у порівнянні з початком того ж року. І подякувала всім юристконсультам відокремлених структурних підрозділів за роботу.

Про стан показників з праці та роботу з персоналом ПАТ «Черкасиобленерго» за 2019 рік розповіла директор з управління персоналом Надія Братаніч.

За її словами коефіцієнт плинності кадрів у 2019 році зменшився на 22% у порівнянні з 2018 роком та становить 0,09. Цей показник вказує на сталість, стабільність роботи підприємства та позитивний імідж роботодавця.

blank

blank
– Середньомісячна заробітна плата у Товаристві за 2019 рік була вищою за аналогічну у промисловості України на 5,3% і вищою за середньомісячну заробітну плату в промисловості Черкаської області на 22,1% та становить 12416 грн., що на 29% вище за аналогічний період 2018 року. Слід відмітити, що з 01.02.2020 року на підприємстві на 25% підвищено місячні тарифні ставки та посадові оклади працівників. Відтепер місячна тарифна ставка працівника, який виконує некваліфіковану роботу становить 5285 грн., а працівника І розряду (кваліфікаційної групи) – 6610 грн. На сьогодні розмір мінімальний гарантій з оплати праці у Товаристві на 49,7% вищий, ніж того вимагають умови Галузевої угоди. У 2019 році розроблено та затверджено на конференції трудового колективу новий Колективний договір на 2019–2023 роки, орієнтований на працівників, проведено атестацію робочих місць за умовами праці. Загалом атестовано 427 робочих місць за 30 професіями. Стосовно розвитку персоналу, на базі навчального центру за 2019 рік пройшли перепідготовку та підвищення кваліфікації 424 працівники Товариства. Протягом 2019 року керівництвом Товариства приділялась велика увага підвищенню рівня особистісного розвитку працівників шляхом проведення тренінгів, майстер-класів та семінарів. Так, дирекцією з управління персоналом проведено низку тренінгів з елементами майстер-класу: «Ефективна команда» – для працівників відокремленого структурного підрозділу «Чигиринський район електричних мереж»; «Сервісне обслуговування споживачів» – для працівників кол-центру Товариства з метою підвищення якості обслуговування споживачів; «Основи тайм менеджменту» – для головних інженерів та заступників директорів з комерційних питань відокремлених структурних підрозділів; «Команда високих досягнень» – для топ-керівників Товариства. – зазначила Надія Братаніч.

Директор з охорони праці та пожежної безпеки Анатолій Гончаренко у своєму виступі зазначив, що одним із головних завдань на 2019 рік було приведення наявної системи управління охороною праці до умов чинного законодавства.

 

– За 2019 рік на охорону праці виділено 5 мільйонів 66 тисяч гривень. Основна частина цих витрат пішла на спецодяг і спецвзуття, засоби захисту при виконанні робіт у діючих електроустановках, медогляди працівників, спецхарчування та інші заходи з охорони праці. У Товаристві в кожному окремому структурному підрозділі на локальних комп’ютерах функціонує система організації процесу навчання і перевірки знань АСПЕКТ. Працівники проходять навчання в Навчальному центрі Товариства. Товариство приділяє увагу інформуванню населення про небезпеку ураження електричним струмом. Реалізовуються проекти «Енергетика для дошкільнят», «Енергетика очима дітей», «Енергетика для школярів», – зауважив Анатолій Гончаренко. Про заходи, вжиті дирекцією з питань безпеки щодо попередження крадіжок, доповідав директор з питань безпеки ПАТ «Черкасиобленерго» Олександр Федотов.
– З урахуванням фінансування поступово спільно з працівниками інших відділів та служб товариства у 2019 році були проведені комплексні заходи щодо запобігання крадіжкам. Це, зокрема, встановлення сигналізації та виїзні перевірки. Завдяки цьому порівняно з 2018 роком ситуація значно покращилася, керівники на місцях стали більш відповідально ставитися до контролю за своїми працівниками. На жаль, ще трапляються випадки крадіжок трансформаторного масла. В таких місцях ми плануємо ставити сигналізацію, – розповів він.

У 2019 році продовжилися ремонти приміщень відокремлених структурних підрозділів. Також триває оновлення автопарку Товариства, розповів директор виконавчий Петро Косякевич. За його словами, обов’язковим залишається технічний огляд транспортних засобів підприємства. Також протягом року проводилася закупівля нової техніки та переоснащення автомобілів на газове обладнання. Крім того, було придбано автобус для перевезення працівників. – Так, у першому півріччі 2019 року було придбано два нових автомобілі Great WallWingle 6, які заплановані по інвестиційній програмі. Один автомобіль дістався УЕМ за перемогу в конкурсі бригад РЕМів. Інший переданий бригаді ОВБ в автоколоні СМіТ. По надійності, технічним характеристикам, комфортабельності ці транспортні засоби значно перевищують наявні вантажопасажирські ГАЗ-2705 чи УАЗ-3909, – додав він.

Як показує статистика, левова частка споживачів передають показники лічильника саме за допомогою електронних сервісів: viber public-чату, форми передачі показів через корпоративний сайт Товариства та електронний кабінет споживача. Це означає, що IT-технології в роботі підприємства потребують особливої уваги і постійної підтримки. Тому минулого року спеціалісти з інформаційних технологій впроваджували як нові, так і розвивали наявні сервіси, призначені як для покращення якості обслуговування споживачів, так і для ефективного покращення та оптимізації роботи працівників. Про це у своєму виступі розповів директор з інформаційних технологій та зв’язку Олексій Шевченко.

– Із метою покращення рівня обслуговування споживачів в ході виконання заяв із приєднання, здійснено доопрацювання та розширення функціоналу особистого кабінету з приєднання споживача, надано доступ до АС РДП ПК “ДЕБЕТ+” всім категоріям задіяних працівників, у т.ч. ІКЦ Товариства. Крім цього, в інформаційно-консультаційному центрі додатково оснащено робоче місце працівника з надання консультацій з приєднання, встановлено стаціонарний та мобільний телефони, які заведено на архіватор мовлення, – зазначив він.– З метою переведення навчально-курсового комбінату Товариства на роботу на сучасній програмно-технічній платформі було повністю оновлено парк комп’ютерної техніки НЦ. Та впроваджено нову програму-тренажер для перевірки знань працівників. Водночас продовжується робота над розробкою нової білінгової системи, ефективний доступ до якої через планшети дозволить контролерам та інспекторам ефективніше та оперативніше обслуговувати споживачів. На сьогоднішній день усі контролери та інспектори Товариства працюють із мобільними терміналами з віддаленим доступом.

blank

blank

Крім того, з метою спрощення оплати послуг за розподіл електричної енергії, отримання заробітної плати та здійснення розрахунків, практично в усіх районах електричних мереж встановлено банкомати та термінали АТ “Ощадбанк” з адаптованим меню швидкого доступу для оплат за послуги з розподілу електричної енергії.

Постановою від 31.05.2019 №886 НКРЕКП було погоджено кандидатуру Уповноваженого з питань відповідності ПАТ “Черкасиобленерго” Валерія Колеснікова. Уповноважений має право безперешкодного доступу до всіх приміщень оператора, участі у нарадах, засіданнях правління та наглядової ради компанії та передавати дані НКРЕКП, яка контролює та перевіряє надану ним інформацію. Під час наради Валерій Колесніков повідомив, що за підсумками 2019 року порушень у роботі ПАТ “Черкасиобленерго” та у роботі Уповноваженого виявлено не було.

Голова первинної профспілкової організації Олександр Чорний вважає, що 2019 рік був для Товариства успішним та плідним.

– Минулий рік пройшов для нас значно краще, ніж два попередні. На початку минулого року за результатами спільного засідання адміністрації та профспілкового комітету Товариства було прийняте рішення вважати трудовий спір між найманими працівниками підрозділів Товариства та адміністрацією вирішеним та таким, що підлягає зняттю з реєстрації у Національній службі посередництва і примирення в Черкаській області. Дуже важливим стало прийняття Колективного договору строком на 5 років. Керівництво Товариства приділяє значну увагу виконанню взятих перед працівниками зобов’язань, дбає про їх оздоровлення та відпочинок. Крім того, минулого року проводилися капітальні ремонти будівель та ремонти приміщень для покращення умов праці наших працівників, люди забезпечувалися спецодягом і засобами захисту та вчасно отримували заробітну плату. І, звісно, довгоочікуваним стало підвищення заробітної плати працівникам на 25 відсотків. – зазначив він.

blank

За результатами підсумкової наради голова правління Олег Самчук подякував усім колективам за плідну та сумлінну роботу і наголосив на необхідності виправлення зазначених у ході заходу зауважень. Також вказав на важливість розвитку кожного структурного підрозділу і як результат – Товариства в цілому, що напряму залежить від кожного керівника, його відношення до колективу, роботи та поваги до підприємства і справи, яку він робить, зазначив Олег Самчук.