Близько 70 інвестиційних проектів різного рівня нині реалізують на Черкащині. Їх втілюють переважно у сільському господарстві та переробній промисловості. Про це повідомив директор Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Роман Карманнік.

Загалом, за його словами, в області спостерігається позитивна тенденція до збільшення капітальних і прямих іноземних інвестицій. За останньою статистичною звітністю, цьогоріч в економіку регіону вже вкладено 1,7 млрд грн капітальних інвестицій з приростом 47%. Це, загалом, 7 місце по Україні. Лідерами за обсягом капітальних інвестицій на одну особу серед міст є Золотоноша. Серед районів: Шполянський, Корсунь-Шевченківський, Канівський. Найнижчі показники у Смілі, Лисянському, Драбівському й Катеринопільському.

– Обсяг прямих іноземних інвестицій станом на 1 квітня становив 353 млн дол США, – додає посадовець. – У ІІ кварталі зростання склало 5,2 %. За цим показником область 5 місце в Україні. За обсягом прямих іноземних інвестицій на одну особу серед міст лідером є Золотоноша. Серед районів: Черкаський, Золотоніський, Маньківський. Найгірші показники в Умані, Лисянському, Христинівському та Драбівському районах.

Він також виокремив декілька основник кроків, спрямованих на вирішення прогалин і покращення інвестиційних можливостей в районах у коротко- і середньостроковій перспективі.

– Насамперед перед нами постає проблема: або вмовити інвестора на ті об’єкти, які є, або запропонувати той, який хочуть, – каже Роман Карманнік. – Звісно, другий варіант більш перспективний. Попитом у інвесторів користуються ділянки, які мають розвинену інфраструктуру та логістику. Втім таких пропозицій не дуже багато по області. Тож, аби таки залучити інвестора, треба формувати належної якості пропозицію для нього. Як державної чи комунальної власності, так і приватної.

Зараз на інвестпорталі розміщено близько 140 позицій від Черкащини по грінфілдам, браунфілдам та виробничій нерухомості. Щомісяця в департаменті обробляють 2-3 запити щодо розміщення виробництва від 300 робочих місць. Комунікують через офіс UkraineInvest та напряму. Рішення по одному такому запиту може бути від півроку до року і більше.

– Важливо зустрічатися з інвесторами, які вже реалізували інвестпроекти, – зауважує Роман Карманнік. – Ймовірність повторної інвестиції набагато вища, ніж залучення нової. Окрім того, на місцях важливо налагодити ефективну комунікацію з приватними власниками. Мати юридично підготовані логістично- та комунікаційно-привабливі земельні ділянки. З боку обласної адміністрації ми завжди відкриті до співпраці.

За інформацією Черкаської ОДА.