Слова польського гімну прозвучали і у Черкасах. До всесвітньої польської акції долучилась спільнота етнічних поляків Черкащини.

Сто три роки тому на політичній мапі світу з’явилась нова незалежна держава – республіка Польща. Її державність відновилась у день, коли закінчилась кривава перша світова війна. Відтоді  День незалежності Польщі – це найголовніше свято польської нації.

Кілька днів тому польська нація відзначила день народження своєї Батьківщини. У святкуванні взяла участь і польська громада краю, об’єднанана Польським культурним центром імен Кароля Шимановського.

В ході імпрези, яку спільно підготували активісти польського центру та працівники обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка, члени Полонії заспівали разом польський гімн – «Мазурку Домбровського».

Виконання гімну відбулося в рамках акції «Niepodległa do Hymnu», яку вже втретє проводить програма «Незалежна». Члени громади подивилися документальний фільм, присвячений незалежності Польщі, розгорнули польський прапор і поклали квіти до Меморіальної таблиці Владислава Городецького. Заходи відбулися у приміщенні Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка.

– За останні 6-7 років День незалежності Польщі наша громада відзначала по по різному. Урочисто святкували 100-у річницю, коли силами активістів  Центру провели багато цікавих, культурних заходів. Особливо вразила тематична виставка дитячих малюнків, юні автори яких зобразили Незалежність Польщі, керуючись виключно отриманими тут знаннями та власною уявою. У минулому році відзначення свята припало на період карантинних обмежень, і День Незалежності активісти центру відзначили скромно, але по сімейному затишно. У цьому році відзначили наше народне свято, долучившись до участі у всесвітній польській акції. Її суть у тому, що в один день і час поляки з усього світу разом з Польщею співали національний гімн, – поінформував керівник Польського культурного центру імен Кароля Шимановського, Геннадій Лінєвич.

Також він розповів, що з нагоди свята Полонійний центр і його актив привітали високопосадовці Польщі, Посольства та Консульства Польщі в Україні, польська діаспора Литви а також братні організації з більшості регіонів України.

– На нашу адресу з нагоди свята надійшло більше тридцяти офіційних листів вітань, – зазначив Геннадій Лінєвич.