Серпень – це місяць, багатий на свята. 16 серпня традиційна зустріч в рамках літньої вуличної акції «Бібліотека під парасолькою» була присвячена традиціям і обрядам святкування трьох свят Спаса, які відзначаються в серпні. Повідомляють в управлінні культури Черкаської міської ради.

Всі православні Спаси в серпні, крім народних, мають ще й церковні назви. Медовий – це Свято Всемилостивого Спасителя, Яблучний – Свято Преображення Господнього,  Горіховий – Свято перенесення Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа. З історією свят, неповторними традиціями, народними прикметами і особливостями святкування ознайомили присутніх бібліотечні фахівці Наталія Громова і Марина Дорошенко. Слухачі перевірили свої знання, щодо звичаїв, що супроводжують підготовку та проведення серпневих свят, відповідаючи на запитання вікторини.

Бібліотекар Тамара Рожман почастувала всіх власноруч приготованими шуліками – обрядовою стравою Першого Спаса, який ще називають – Маковий. Готують шуліки так: замішують пісного коржа на соді й випікають його в печі. Готовий корж ламають на шматки та вимішують в макітрі з перетертим маком і свіжовикачаним медом.

Провідний бібліотекар Наталія Громова запропонувала огляд літератури сторінками народознавчої виставки «З народного напитись джерела».

Загадки і вікторини, народознавчий екскурс, обрядові смаколики, вірші і пісні від активних читачів –  цікаво і змістовно проходять щочетверга заходи вуличної акції «Бібліотека під парасолькою». Приходьте до бібліотеки і проведете відпочинок цікаво і з користю!