“Потужна тема – деолігархізація. Вона для України не нова. Поміж старих політиків складно знайти тих, хто не обіцяв українцям боротися з олігархами для зростання економіки. Але натомість щороку зростала тільки кількість борців з олігархами й кількість, власне, олігархів. Причина очевидна – діти не можуть відрубати в батьків руку, яка їх створила, привела до влади та щедро щодня годує”, – сказав Зеленський на форумі «Україна 30. Економіка без олігархів».

Він заявив про “реальні дії для подолання цього замкненого кола”. Про це йдеться у матеріалі на сайті «Gazeta.ua».

“Олігархи накопичують часто незаконний капітал. Частина цього капіталу йде на створення, просування й утримання політиків, чиновників задля примноження капіталу”, – заявив президент.

Також він згадав про “політиків-олігархів”, які “розраховували, що цей двигун працюватиме вічно”.

“Єдиним джерелом влади в Україні є винятково український народ. Понад 40 мільйонів громадян, а не декілька осіб. Вони, користуючись слабкістю державних інституцій і системною корупцією, за безцінь скуповували ресурс, активи, преференції. Сьогодні використовують статки проти своєї країни.

Вони намагалися впливати одразу на все – на ухвалення рішень у парламенті, призначення міністрів, керівників державних підприємств у всіх секторах економіки. Вирішували, що й кому дивитися на телебаченні. Хто за якими тарифами має сплачувати”, – сказав Зеленський.

“Відтепер буде інакше. Усе, що ми хочемо – зрозумілих, прозорих, рівних і спільних правил для всієї України.

Усім варто остаточно зрозуміти, що державні інституції та суди мають бути незалежні не тільки від інших гілок влади, але й від великого бізнесу. Партії, засоби масової інформації, державні службовці всіх рівнів, судді, правоохоронці, наглядові ради державних підприємств – усі мають функціонувати без підтримки та впливу олігархічного капіталу.

Великий бізнес – це нормально, правильно, потужно. Ненормально – ставати великим бізнесом, коли ти незаконно щось береш із бюджету держави. Або ти щось не докладаєш у бюджет.

Ненормально – коли це шось вимірюється вже навіть не мільйонами, а мільярдами гривень. Ненормально – коли великий бізнес одноосібно контролює певні галузі економіки, диктує правила всій країні. Ми хочемо країну нормальних дієвих правил, законів, конкурентної економіки, незалежних ЗМІ”, – заявив президент.

Зеленський сказав, що законопроєкт про олігархів – лише початок.

“Це фундамент для подальшої нормативно-правової бази, яка поставить на перше місце захист інтересів України й захист усіх платників податків. Від державних органів та інституцій, дотичних до боротьби з корупцією та монополіями. Запровадити ефективні антитрастові інструменти для подолання олігархічної системи”, – заявив Зеленський.