Минулої п’ятниці, 28 березня, в Уманському національному університеті садівництва посадили вербу Шевченка. Цей пагінець науковцям Уманського НУС подарували колеги освітяни. Пише сайт umannews.city.

Вербу, яку передали педагоги школи №2 Володарського ліцею, висадили студенти, науковці та керівництво ЗВО на території університету садівництва. Деревце — пагінець тієї верби, яку майже 200 років тому Тарас Шевченко виростив під час заслання в Казахстані. В колективі університету сходяться на думці, що це не випадково.

— Дуже приємно, що наші викладачі привезли гілочку верби, яку колись посадив Тарас Григорович, наш земляк, він був у нашому навчальному закладі, — говорить перший проректор Уманського НУС Іван Мостов’як, який долучився до висаджування верби.

До речі, це не єдине дерево, яке має стосунок до Шевченка та Уманського національного університету садівництва.

— Шевченківський коледж є нашим структурним підрозділом і саме на його території ростуть дуби Тараса Шевченка, за якими ми доглядаємо. Крім дубів Тараса Шевченка в нас ще буде дерево — верба Тараса Шевченка. Думаю, це дуже символічно, що саме на землях Уманського національного університету садівництва будуть рости рослини, які асоціюються з нашим великим поетом, — відзначає проректор з науково-педагогічної роботи Уманського НУС Михайло Мальований.

Довідка: Шевченко виростив вербу з гілочки, знайденої на вулиці Атирау, під час заслання в Казахстан у 1850-57 роках. Верба прожила 147 років. Але на початку 1990-х стала всихати. На весні 1997 року від бурвію дерево впало. Але багато гостей з України брали з собою гілочки Тарасової верби, коли вона ще була жива і певно садили Україні.