Як розповів директор КНП «Уманська міська лікарня» Ігор Григоренко, першу частину кисневої систему у закладі змонтували ще на початку двохтисячних років. До цього кисневі балони заносили у приміщення реанімаційного чи терапевтичного відділень. Але після того як у кількох містах такі кисневі балони зірвалися, виданий наказ про те, що балони потрібно винести з будівлі лікарні. Пише сайт УманьNews.City.

У двохтисячних роках у міській лікарні змонтовані рампи, що розраховані на кількість від 3 до 9 балонів, і зроблена мала розгалужена киснева система по лікарні.

Донедавна кисень подавався у операційні, передопераційні палати, реанімаційне відділення, було кілька точок виходу в терапевтичному і кардіологічному відділеннях.

— У березні 2020 року, після поширення COVID-19, міська рада виділила двома траншами кошти 185 і 195 тисяч гривень і ми добавили цю кисневу систему. Зробили більше розгалуження системи по лікарні — по терапевтичному, кардіологічному, неврологічному відділеннях, кілька палат при хірургічному відділенні. Загалом вийшло 65 точок виходу, а було 12, — говорить Ігор Григоренко.

blank

Сьогодні адміністрація лікарні також працює над тим, щоб розшити кисневу систему у інфекційному відділенні міської лікарні, щоб забезпечити киснем 80% ліжок.

— В інфекційному відділенні була своя розгалужена система, але в рампі стоїть три балони і лише на два виходи. Нещодавно держава виділила 650 тисяч гривень, міська влада спрямувала їх на рахунок лікарні, лікарня співфінансує 20 тисяч гривень, оскільки загальна вартість проекту 670 тис.грн., щоб розширити кисневу систему у цьому відділенні. На сьогодні є підрядник, який виграв тендер, заключний договір, що оприлюднений 19 листопада і згідно нього до кінця 2020 року буде змонтована киснева система в інфекційному відділенні, — розповів керівник міської лікарні. — Якщо наразі там функціонує система на дві кисневі точки, то ми розширимо її до 28-ми, буде дві рампи на шість і три балони. Рампа на шість балонів буде основною, а на три — запасною, переключення на яку буде відбуватися автоматично.

У зв’язку з COVID-19 адміністрація лікарня вже придбала великий кисневий генератор або як кажуть в народі кисневий концентратор, він вже змонтований і працює. Однак через збільшення кількості хворих та через великий попит на кисень, який заправляють у балони на підприємстві, лікарня потребує збільшення потужностей.

blank

— Кисневий генератор виготовлений в Україні, його потужність 10 кисневих точок, тобто він може забезпечити киснем 10 ліжок. Ми вирішили приєднати його до загальної системи, щоб кисневий генератор і балонна рампа страхували один одного. Це зроблено для того, щоб не припинилася подача кисню хворим, які перебувають під централізованим постачанням кисню, — зазначає Ігор Григоренко. — Якби не коронавірус, потужності кисневого генератора вистачило б на лікарню, але через COVID-19 його потужності мало. Тому вирішили зробити заявку, щоб купити ще один більш потужніший кисневий генератор, щоб забезпечити більші обсяги створення кисню, оскільки збільшується кількість ліжок, кількість хворих і динаміка поки невтішна.