Державні виконавці розповіли, чим „загрожує“ новий пакет законів „Чужих дітей не буває“ для тих, хто відмовляється сплачувати аліменти на своїх дітей, пише “Про все”.

За словами начальника Головного територіального управління юстиції Олександр Свіренюка та заступника начальника Головного територіального управління юстиції в Черкаській області з питань органів державної виконавчої служби Юрія Вишневськогоперший пакет документів Закону свідчить про дієвість законодавчих новацій, спрямованих на захист прав дітей.

Закон, що дійсно працює

Так, зокрема, Олександр Свіренюк зауважив, якщо за 2017 рік було стягнуто щодо заборгованості по аліментам більше 53 млн грн, то вже за 6 місяців цього року — 55 млн. грн. Причому, боржників фактично поставили в такі умови, які унеможливлюють ухилення від фінансового утримання своїх неповнолітніх дітей.

Нагадаємо лише, минулого року Мін’юст розробив законопроект № 7277 „Чужих дітей не буває “ про посилення відповідальності злісних неплатників аліментів. Документ підтримала Верховна Рада України та підписав Президент України. З 6 лютого цей законодавчий акт вступив у силу.

Цим документом спростився порядок встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України. Законом на виконавця покладається обов’язок встановлювати таке обмеження без участі суду. Крім того, з моменту вступу в дію закону злісних неплатників обмежили у праві керування транспортними засобами, у праві користування вогнепальною зброєю та у праві полювання. До того ж, той із батьків, хто не проживає з дитиною і має заборгованість зі сплати аліментів, вже не зможе впливати на рішення щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном або її відпочинку. Всі ці обмеження застосовуються до повного погашення заборгованості.

Окрім цього, для неплатників було введено новий вид адміністративного стягнення — суспільно корисні роботи. Оплата за такі роботи спрямовується на погашення заборгованості зі сплати аліментів.

3 липня цього року ВР ухвалила другий пакет означеного Закону, який має цілу низку цікавих новацій, які мають на меті підсилення дії першого пакету та значно погіршують стан тих, хто не бажає сплачувати аліменти.

Новації на захисті прав дітей

Серед таких новацій — збільшення мінімальної суми аліментів з 50% до 100% від прожиткового мінімуму. Також скорочення з 6 до 4 місяців строку заборгованості для виконання всіх обмежень зазначених у першому пакеті документів Закону „Чужих дітей не буває “. Закон передбачає використання всіх обмежень першого пакету законів для боржників, які мають 3 місяці боргу по аліментах, які мають сплачуватись на хвору дитину.

Олександр Свіренюк звернув увагу на дуже корисну на його погляд законодавчу новацію.

— Документ передбачає запровадження суттєвих фінансових санкцій для тих батьків, які не сплачують аліменти більше року, — означив він. — Сума, яку їм доведеться заплатити автоматично збільшиться на 20%. Якщо аліменти не сплачувались 2 роки — на 30% та відповідно ухилення від утримання дитини протягом 3 років змусить недбайливих батьків виплатити всіх 50% від необхідної суми.

За словами пана Олександра, ще однією корисною новацією є звільнення дітей від обов’язку утримувати батька чи матір у випадку, якщо ті свого часу не сплачували аліментів на своїх дітей протягом трьох років.

Також Закон забороняє відчуження майна неплатника та регламентує внесення його до Єдиного реєстру боржників, якщо аліментник має тримісячну заборгованість. Цікаво, але у разі відкриття ним особистого рахунку в банку на ім’я фізичної особи або закриття такого, банківська установа зобов’язана повідомити про це органи державної виконавчої служби у той самий день.

Закон збільшив й термін суспільно корисних робіт для неплатників аліментів, які „проштрафились“ до 460 годин. Ухилення від них несе адміністративну відповідальність та збільшує термін покарання до 10 діб адмінарешту. За злісне ухилення від суспільно корисних робіт передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі до 2 років.

Ще одним моментом вартим уваги, є те, що адміністративну відповідальність за цільове використання коштів несе й той з батьків, який власне отримує аліменти. Більше того, в законі прописана можливість з’ясовування таких моментів спеціальними комісіями.

Чиновники-аліментники теж під „ прицілом “

Суспільним проривом вважають новації закону №8296 щодо чиновників.

Так, українці, які хочуть стати членами Кабміну чи зайняти посади держслужби категорії „А “, або „ Б “, мають подавати заяву про відсутність заборгованості зі сплати аліментів понад 6 місяців. Якщо така заборгованість є, тоді такий громадянин не може вступити на державну службу, як і стати членом Уряду.

У разі, якщо чиновник вже займає одну з таких посад і його заборгованість перевищує 12 місяців, то це вже є підставою для припинення державної служби.

До речі, член Кабміну може бути звільненим з посади з подачі ВР. Якщо ж борг по аліментах має заступник міністра, то міністр має надати пропозицію про звільнення з посади такого чиновника. Так само обов’язковим є подання заяви про відсутність боргу 6 місяців і більше для українців, які мають зареєструватися кандидатом у депутати чи очолити місцевий орган самоврядування. Повноваження депутата місцевої ради можуть припинятись достроково за рішенням відповідної ради у зв’язку з невиплатою аліментів протягом 12 місяців.

До речі, всі відомості про такі заборгованості відкрито оприлюднюватимуться на офіційному сайті ЦВК.

Як захищатимуть права дитини та обох батьків під час виїзду дитини за кордон.

Той з батьків, з яким проживає дитина і який не створює перешкод у побаченні з нею, може виїхати за кордон строком до 1 місяця. Але він зобов’язаний поінформувати про це другого з батьків, який своєчасно та в повному обсязі виконує свої батьківські зобов’язання.

Самостійно подібне рішення може бути прийнято у разі заборгованості зі сплати аліментів понад 4 місяці, за 3 місяці для утримання дитини з інвалідністю чи тяжко хворої дитини. При цьому при перетині кордону необхідно пред’явити довідку про наявність заборгованості другого з батьків, а у разі хвороби дитини — документ, що це підтверджує.

Той із батьків, хто проживає окремо від дитини і належно виконує батьківські обов’язки, рекомендованим листом звертається за наданням нотаріально засвідченої згоди на виїзд за межі України. У разі відсутності дозволу — у 10-денний термін батько чи мати-прохач має право звернутись до суду із заявою про надання відповідного дозволу.