У Шполі чутки розповсюджуються з надзвичайною швидкістю, особливо за допомогою інтернету. Однією з таких минулого тижня стала інформація про страйк листонош, які нібито ще й написали заяви на звільнення. Причиною такого протесту жіночого колективу стало те, що їм нав’язують додаткові обов’язки – доставку квитанцій за оплату електроенергії. Розповідає газета “Шполянські всіті“.

А вже на другий день з колективу зателефонували й попросили, щоб на їхньому зібранні за участі обласного керівництва побував працівник редакції. Ігнорувати таке запрошення не можна було, адже від злагодженої роботи листонош залежить і якість доставки преси до читачів.

Доки представниця з області прибула до колективу поштовиків, вони встигли розповісти про не зовсім зручні і комфортні умови своєї роботи.

— Квитанції на оплату електроенергії — а їх більше тисячі штук — привезли лише 13 лютого, — розповідає Лідія Поліщук, листоноша з понад десятирічним стажем роботи. — Перед тим нас ніхто не попереджав про подібні нововведення, тож навіть не розбирали ті квитанції. Якщо раніше вважалося нормою для листоноші, коли вона розносить газети, пенсію, дільниця протяжністю не менше 22 кілометрів, то після впровадження додаткових обов’язків з квитанціями шлях листоноші зростає на кілька кілометрів. Але при цьому зарплата за додаткове навантаження не підвищується.

 Ми ще тиждень тому написали заяви на звільнення, коли почули, що за доставку згаданих квитанцій доплати не матимемо. Керівництво наполягало, що це й так входить у наші обов’язки.

Її колега Валентина Дель зовсім недавно вийшла на роботу з відпустки по догляду за малолітньою дитиною. І її робочі будні не назвеш нормальними.

— Кілька тижнів тому дитсадки закрилися на карантин, через що мусила брати з собою на роботу і дитину, адже газети, листи, пенсії необхідно рознести вчасно, — пояснює вона. — Так і тягала за собою дитину на велосипеді і сумку з кореспонденцією.

Не в захваті від додаткового навантаження і їхні колежанки Наталія Рудіченко, Галина Білоус, Алла Шевченко, Надія Лепетуха.

— Ми змушені були написати заяви на звільнення не тому, що не бажаємо працювати, — пояснює Алла Шевченко, яка працює листоношею шостий рік. — Насправді ми хочемо працювати, але таким чином бажали звернути увагу керівництва, що фізично не встигнемо розносити квитанції на оплату електроенергії.

Роботи й без того вистачає, адже за кілька відведених днів маємо доставити людям пенсійні виплати. Якщо квитанції на оплату за телефон — а таких у нас зо 300-350 штук —  кладемо в поштові скриньки, то квитанції за світло бажано вручати господарям. Адже занесе якусь з них вітром чи так десь загубиться — і шполянину можуть відключити електропостачання.

Як стверджують працівниці пошти, за останніх три роки жодна нова людина не влилася до колективу листонош.

— Трапляється, приходять бажаючі отримати роботу, — додає Лідія Поліщук. — Та коли спробують тиждень-другий нашого хліба, потягати на плечах чи на велосипеді важкі сумки, хтось іде на довготривалий лікарняний, інші просто майже відразу розраховуються. А нам же не те що нових велосипедів, навіть робочих курток давно вже не видають.

Доки листоноші бідкалися на умови, в яких доводиться працювати, до них зайшла заступник директора з розвитку мережі Черкаської філії АТ «Укрпошта» Анжела Гаврилова  разом із заступником начальника Центрального відділення поштового зв’язку Шпола-3 Оксаною Битко. А.П.Гаврилова заборонила працівнику редакції бути присутнім на, як висловилася, «внутрішній нараді поштовиків», мотивуючи, що представник преси перебуває у службовому приміщенні. Обласна представниця Черкаської філії АТ «Укрпошта» наполягала, що коментар від обласного відомства можна отримати, лише надіславши офіційний запит, і навіть намагалася тримати двері, аби працівнику редакції не вдалося потрапити на зібрання. До того ж, вдалася до погроз на адресу редакції.

У зв’язку з перешкоджанням журналістській діяльності редакції довелося вдаватися до крайніх методів і викликати поліцію.

Як стало відомо, під час зустрічі з заступником директора з розвитку мережі Черкаської філії АТ «Укрпошта» Анжелою Гавриловою листоноші так і не дійшли згоди. Їх змусили писати пояснюючі, чому відмовляються доставляти квитанції на оплату електроенергії, та повідомили, що шукатимуть нових листонош на заміну страйкувальницям. Своїх заяв на звільнення сім працівниць колективу так і не забрали і при цьому станом на 17 лютого квитанції за електроенергію не сортували та не доставляли.

Крім того, заяву на звільнення написала і заступник начальника Центрального відділення поштового зв’язку Шпола-3 Оксана Битко. Хто з колективу все-таки змінить своє рішення і залишиться працювати, стане відомо згодом. Проте вже в минулий понеділок з’явилася інформація, що після страйку шполянським листоношам добавили ще один оплачуваний робочий день, суботу.