Така неприємність, як похмілля, може трапитися буквально з кожним. Особливо українці ризикують своїм здоров’ям в період багатих застіль під час новорічних свят. Нагадаємо, які здорові продукти варто вживати після не надто здорового відпочинку.

Розсіл і квашена капуста. Мабуть, найвідоміший засіб боротьби з “ранковим синдромом”. Але не варто споживати розсіл з оцтом, він лише подразнить слизову оболонку кишечника.

Квас. Високий вміст тіаміну (вітаміну B1) та органічних кислот, насамперед, молочної, призводить до інтенсивної переробки недоокислених продуктів розпаду алкоголю, що отруюють організм. Однак мова йде лише про натуральний квас – без барвників та консервантів.

Лимонний сік. Варто вживати, розвівши удвічі кип’яченою водою.

Настій хмелю і м’яти. Давній слов’янський рецепт. Фахівці радять змішати рівні частини шишок хмелю і м’яти, залити столову ложку цієї суміші склянкою окропу і настоювати одну годину.

Кисломолочні напої. Вивести токсини з організму та покращити роботу печінки і нирок допоможуть кефір, йогурт, айран чи кумис. Вони добре засвоюються і забезпечать необхідним протеїном, вітамінами і мінералами.

Кава. Чашка кави може допомогти, оскільки кофеїн є звужує судини і допомагає кровоносним судинам, але не варто ним захоплюватися, тому що він також має сечогінні властивості та погано впливає на серце.

Мед. Містить фруктозу, яка знадобиться організму, щоб швидше впоратися з переробкою алкоголю в нешкідливі речовини. Також мед заспокоює і має дезітоксикуючі властивості.

Цитрусові і банани. Прийом лимонної кислоти, яку містять апельсини та лимони, сприяє процесу переробки токсичних продуктів розпаду алкоголю. А банани містять калій, який втрачається під час надмірного вживання спиртного. Крім того, фрукти нададуть енергію ослабленому організму після застілля.

Овес. Від похмільних страждань допоможе позбавитися вівсяний відвар, а також вівсяний кисіль і каша. Овес має властивість виводити токсини, що отруюють організм з похмілля. Відвар нормалізує артеріальний тиск, відновлює роботу мозку.

Сон, спорт, секс. Безумовно, одним з найкращих засобів детоксикації є сон. Також корисні невеликі фізичні навантаження (наприклад, деякі віддають перевагу сексу) та прогулянка на свіжому повітрі.

До речі, щільна їжа з похмілля не рекомендується. Сніданок в дусі яєчні з беконом посилює навантаження на печінку, яка вже перевантажена як переробкою альдегідів і кетонів, так і знешкодженням продуктів розпаду білків, що надійшли з їжею напередодні.

Пиво чи “сто грамів”. Цей засіб лікарі однозначно не рекомендують. Втім, дехто вважає, що він може допомогти.