На Черкащині лікують тисячолітній дуб Максима Залізняка. Для цього використовують цілий комплекс препаратів від шкідників, захворювань та інфекцій, розповів Суспільному завідувач філіалу “Холодний яр” Національного історико-культурного заповідника”Чигирин” Богдан Легоняк.

Дуб на хуторі Буда, що на Чигиринщині – одне із найстаріших дерев в Україні. За легендою, саме під кронами цього дерева отаман Мксим Залізняк проводив зібрання з гайдамаками.

Оздоровлюють його тричі на рік.

“Ми не бачимо якихось страшних пошкоджень, гілки теж усі на місці. Єдине, що непокоїть – це рівень ґрунтових вод і проблеми із кислотністю ґрунту”, – розповів Богдан Легоняк.

До того ж, додав він, щороку доводиться боротися з грибами, що ростуть у дуплі дерева та шкодять йому зсередини, знищуючи кореневу систему. Їх не можна ані залити розчином, ані знищити іншими засобами, тому доволиться просто виймати їх звідти.

Крім того, кору тисячолітнього дерева облюбували личинки дубового вусача, які роблять у ньому отвори.

“Нам доводиться терпіти їх через те, що це червонокнижний вид – йому теж місце у природі треба. То ми так співіснуємо”, – розповів пан Богдан.

Арборист Петро Гордієнко підіймається на висоту трьох десятків метрів щоразу, коли потрібно оздровити дуб. Там у першу чергу відрізає гілочки, з яких методом щеплення спробують зробити “нащадків” історичного дерева.

Потому дубові проводять “оздоровчі процедури”: обприскують крону підготовленим розчином та поповнюють грунт вологою. Весь догляд проводять за спонсорські гроші, розповів завідувач філіалу.

Стан дуба Богдан Легоняк оцінив як добрий, на тверду “четвірку”. За його словами, дерево ще не один рік буде радувати відвідувачів.