На початку травня набули чинності зміни до закону про «Житлово-комунальні послуги». Серед нововведень нова посада – управитель багатоквартирного будинку. Згідно з законом, саме він спільно із споживачем та виконавцем комунальних послуг є третім учасником ринку компослуг.

Детальніше про зміни у законодавстві та їхнє реальне застосування на практиці говорили із керівником Чорнобаївської районного осередку політичної партії «Наш край», депутатом райради Костянтином Тітаренко.

– Змінами у законі передбачено появу нового учасника процесу надання компослуг, так званого посередника між постачальником і виконавцем та споживачем – управитель багатоквартирного будинку, – пояснює Костянтин Миколайович. – Основна функція управителя — забезпечити належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб, належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території.

Законом також передбачено, що споживач може бути індивідуальним, тобто кожний мешканець у будинку окремо, та колективним — юридична особа, що об’єднує усіх співвласників у будинку та діє в їхніх інтересах (ОСББ).

Управителем багатоквартирного будинку може бути компанія (юридична особа) або спеціаліст (фізична особа-підприємець), яка надає послуги з управління будинком на підставі договору із співвласниками цього будинку.

– Як часто мешканцям багатоквартирних будинків доводилося бути свідками появи на прибудинковій території, а то й у самому будинку, чергової пивниці чи закладу гри у лотерею? – акцентує Костянтин Тітаренко. – При цьому самих співвласників ніхто не запитує, чи влаштовує їх таке «горе-сусідство».

Але ж, на переконання політика, і мешканці, і управитель мають право знати, кому належить той чи інший магазин чи кіоск та самостійно вирішувати як використовувати свою спільну територію та приміщення.

Завдяки нововведенням у законі, це дозволить заздалегідь вирішити багато проблемних питань та сприяти ефективній роботі житлово-комунальної сфери. Адже тепер всі рішення прийматимуться за участі всіх сторін процесу життєдіяльності і, відповідно виконання і контроль здійснюватимуться всіма сторонами відповідно.

– Позиція команди «Нашого краю» у контексті чинних змін принципова: влада повинна неодмінно забезпечити передачу управителям будинків інформації про власників нерухомості в будинку та інформацію щодо власності на землю, якою користується будинок, – підкреслив депутат.