Що не місяць, то в топ новин. Цього принципу неухильно дотримуються в управлінні Держпраці в Черкаській області. Вірність обраному шляху викликає повагу. Ступінь адекватності дій породжує сумніви… Про це пише інтернет-видання “Провінція“.

Так днями прес-служба управління черкаського управління Держпраці поширила інформацію про накладання штрафу в 5 млн 584 тис. 500 гривень на один з черкаських санаторіїв.

Ось як це пояснюється в офіційному прес-релізі: «У санаторії з 50 найманими працівниками укладено договори цивільно-правового характеру, що мають ознаки трудових. Керівництво закладу відпочинку порушило трудові права вихователів, викладачів музики і фізичного виховання, медичних сестер, кухарів, прибиральниць, електриків та охоронників, які були позбавлені гарантованого державою права на відпустку, на оплату лікарняного, права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на зарахування виробничого стажу та інших трудових прав. За порушення трудового законодавства посадовими особами Управління Держпраці у Черкаській області винесено постанову про накладення штрафу у розмірі 5 млн 584 тис. 500 гривень…»

На білосніжній вишиванці управління Держпраці в Черкаській області ще не встигли всохнути сліди від сотень плювків з боку місцевих айтішників (нагадаємо, місяць тому за схожими підставами Управління Держпраці спробувало оштрафувати місцеву ІТ –компанію. Айтішники влаштували скандал, і в результаті всі штрафні санкції було знято).

Але апетит приходить під час перевірок. Вже в серпні для того, щоб сплатити штраф у 5 млн. 584 тис. грн.., черкаський санаторій мусить оголосити себе банкрутом, закриватися й розпродавати приміщення. Іншого шляху для того, щоб дитячому санаторію (!) сплатити виписаний гігантський штраф просто не існує…

Для того, щоб показати абсурдність дій черкаської Держпраці, слід просто ще раз уважно перечитати те, як вони пояснюють свої дії.

Управління Держпраці підкреслює, що діє в інтересах «трудових прав 50 вихователів, викладачів музики і фізичного виховання медичних сестер, кухарів, прибиральниць, електриків та охоронників», які були позбавлені цілого переліку гарантованих державою прав.

Запитання до керівника управління Держпраці у Черкаській області Олени Лазарєвої та її підлеглих: наскільки зміцніють трудові права 50 вищезгаданих працівників, коли вони будуть позбавлені роботи? А вони будуть звільнені обов’язково, як тільки дитячий санаторій почне виплачувати виписаний штраф.

Якщо заявляєш, що дієш в інтересах найманих працівників, під час перевірки зафіксуй порушення та підкажи, як його усунути. Якщо хочеш брати участь у всесвітньо відомому конкурсі «Феєричний дятел-2018» – виписуй дитячому санаторію штраф в 5,5 млн. грн…

Кіндрат Булавін