Про те які головні рішення були вчора ухвалені парламентом та як кияни реагують на щоденні повітряні тривоги розповів народний депутат Віталій Войцехівський.

“Київ… 11 година… До пленарного засідання більше години… Ідучи повз школу, яка знаходиться поблизу Парламенту, спостерігаю за уроком фізичної культури на відкритому майданчику… В цей час починається повітряна тривога. Діти без паніки прямують в укриття. Пара закоханих, не відкладаючи важливу життєву подію, бере шлюб прямо у бомбосховищі. Депутати теж тривогу перечікують в безпеці, а далі життя починає знову вирувати і Київ живе звичним життям. Невже окупанти думають, що можуть зламати нашу непохитну столицю?” – пише нардеп у Фейсбуці.

Після тривоги продовжується навчання, починають працювати магазини, а парламентарі прямують у “свій бункер”, аби приймати закони:

Законом 9278, прийнятим в цілому, встановили День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років, який відзначатиметься щорічно 8 травня.

Законом 8032, прийнятим в цілому, встановили пенсії за особливі заслуги реабілітованим борцям за незалежність України у ХХ столітті (дисидентам) як надбавку до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, у розмірі 4200 гривень.

Постановою 9331 схвалили Заяву Верховної Ради про необхідність жорсткого і безкомпромісного подолання проявів корупції в системі правосуддя, якою звернулись до РНБО щодо негайного розгляду питання фактів проявів корупції та інших порушень закону представниками судової гілки влади, а також відзначили нагальну потребу у продовженні судової реформи, зокрема, відновленні розгляду ВРП дисциплінарних скарг щодо суддів, розгляду можливості запровадження періодичної перевірки доброчесності суддів, удосконаленні правил добору та доступу до професії судді та перевірки всіх кандидатів за критеріями професійної компетентності та доброчесності, завершенні оцінки відповідності займаній посаді всіх діючих суддів, встановленні гідних та належних умов оплати праці працівників апаратів судів.

Законом 8216, прийнятим в цілому, надали право призначати керівників комунальних закладів культури в населених пунктах з населенням до 5 тисяч жителів без обов’язкового проведення конкурсного добору за результатами співбесіди, скасували норму щодо проведення атестації в театрах, оптимізувати питання погодження на рівні центральної влади питання виключення закладів з базової мережі закладів культури, його реорганізацію чи ліквідацію.