Результати й подальші перспективи реформи децентралізації, ефективність використання місцевих бюджетів, удосконалення системи субсидій, розвиток сільської медицини – ці та низку інших важливих питань обговорили на Раді регіонального розвитку, що відбулась у столиці під керівництвом Президента України Петра Порошенка.

Участь у засіданні взяв і перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль. Сюди він прибув у складі делегації від Черкащини.

Так, Президент наголосив на економічній та політичній ефективності реформи децентралізацію, коли громади на місцях мають реальний фінансовий ресурс для вирішення нагальних питань своєї території. Водночас він зауважив, що децентралізація – це не лише перерозподіл грошей на місця, але й чіткий розподіл відповідальності між центральною та місцевою владою.

Особливу увагу приділив Глава держави під час засідання питанню соціального захисту громадян в умовах підвищення тарифів. Зокрема, йшлося про розширення системи субсидій та стовідсоткове забезпечення субсидіями тих, хто їх реально потребує. Це, за словами Президента, принципова позиція щодо формування бюджету 2019.

blank

У ході засідання Петро Порошенко наголосив на важливості ініційованої ним реформи сільської медицини, будівництва житла для військових, освітніх перспектив, розвитку інклюзії. Він також дав доручення керівникам на місцях підготувати плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, а ще акцентував на важливості утворення об’єднаних територіальних громад по всій країні до проведення місцевих виборів у 2020 році.

blank

– Беручи за основу ініційовані Президентом України та Урядом важливі для розвитку громад завдання, ми так само на регіональному рівні ставимо перед собою амбітні цілі, – говорить перший заступник очільника Черкащини Віталій Коваль. – Вони прописані в межах Стратегії розвитку Черкаської області. Сьогодні, як і наголосив Президент України, надважливою є реформа децентралізації, над утіленням якої продовжуємо працювати. Я нагадаю, нещодавно рішенням Уряду  спроможними визнали ще 27 громад області, де вже наприкінці грудня планують провести вибори. Тому завдання Президента України щодо розробки Планів розвитку територій на 2019-21 роки, за умови їх громадського обговорення, є надактуальним для Черкащини. Готовність Уряду передбачити в бюджеті на 2019 рік понад 3 млрд грн на розвиток загальноосвітніх закладів має віднайти відповідне реагування через обласні освітні програми. І ми сподіваємось на розуміння і підтримку депутатського корпусу обласної та місцевих рад. Вчергове значну роботу мають провести фахівці соціальної сфери, адже Президент чітко зауважив, що жодна родина, яка потребує підтримки держави, не повинна відчути підвищення тарифів.

blank