Колишній одіозний черкаський губернатор часів Януковича Сергій Тулуб, який кілька років перебував в розшуку, написав статтю в національну газету «Голос України», яка фінансується  за кошти державного бюджету. Для «аналізу енергетичної кризи в Україні» йому віддвели цілу шпальту.

У матеріалі біглий чиновник Тулуб розлого описав власне бачення ситуації в енергетичній сфері України. Він не критикував чинну владу, але наголосив на необхідності проведення аудиту і… кадрових змін у енергетичній галузі. Оскандалений посадовець часів президенства Януковича радить нинішньому президенту України Володимиру Зеленському звернути увагу на енергетичну галузь, мало не натякаючи, що саме він – той, хто може «врятувати» країну від енергетичної кризи, і той, хто готовий «попрацювати» над цим завданням. І ясна річ, де. В уряді. Бо Тулуб до втечі від розгніваного народу вже двічі працював міністром вугільної промисловості і двічі – міністром палива та енергетики, тож має чималий «досвід».

Напевне, Сергій Борисович сподівається, що в країні вже забули про специфіку того «досвіду» – скандали із корупційними схемами та непомірним збагаченням наближених до Віктора Януковича «проффесіоналів». А Тулуб – був одним із найбільш близьких. І його ім’я спливало у журналістських розслідуваннях регулярно.

Наприклад, свого часу і черкаські ЗМІ в тому числі багато писали про дві дачі на престижному іспанському курорті Марбелья (одні апартаменти були оформлені особисто на Сергія Тулуба, інші – на сина Бориса та дружину Галину), де ціна подібного житла стартувала від 600 000 євро та 400 000 євро відповідно. Про арсенали зброї та скажено дороге сяюче кольє на дружині губернатора Галині десь на дні народження «авторитета Юри Єнакіївського» – нардепа Юрія Іванющенка, до чого додавались красномовні фото. Про все це нагадувало, зокрема, і черкаське інтернет-видання «Кропива» з посиланням на «Цензор.NET» та Тетяну Чорновол.

А, наприклад, у 2009 році ресурс «ОРД» писав: «У документі від начальниці вуглепромовської бухгалтерії Лесі Лесик, опублікованому «ОРД» , також говориться, що «за час керівництва Тулуба С. Б. галузь перенесла чи не найгірші свої часи. На своєму посту міністр зміг тільки погубити галузь, створивши серед керівництва міністерства кругову поруку, загальний безлад, і підвищити свій добробут».

Також «Кропива» нагадувала, що нібито «на вкрадені гроші Тулуб С. Б. придбав: віллу в Дубаї, 3000 кв. м, з власним пляжем, вартістю 10 млн євро; яхту завдовжки 35 метрів виробництва Італії фірми «Азимут» вартістю 6,5 млн євро; чотиримісний вертоліт американського виробництва вартістю 1,8 млн євро; автомобіль «Ferrari» кабріолет червоного кольору вартістю 350 тис. євро. Придбання були оформлені на членів його родини. Інші гроші були відправлені на таємні офшорні рахунки сім’ї Тулуба С. Б. до Швейцарії».

А ще був «Bentley» із золотим корпусом, який замінив «Ferrari». Коштував такий автомобіль близько $ 800 тис.

Також «Кропиві» вдалося виявити сліди Тулуба у придбанні ранчо «Неверленд» у 2010 році невідомою компанією з макіївськими коренями, зареєстрованою на Кіпрі, за 40 млн доларів. Нагадаємо, маєток «Neverland» належав королю поп-музики Майклу Джексону і був побудований у 1988 році. Він розташований неподалік від Санта-Барбари, і, окрім великого будинку і ряду менших будинків, на території маєтку також є зоопарк і парк розваг.

До журналістів тоді потрапили документи, які доводили причетність родини Тулубів і до оформлення права оренди на лондонський «Біг-Бен».

Але це ще були далеко не всі документи про розкішне життя тодішнього черкаського губернатора. Журналісти згадували, що «завдяки впровадженню шахрайських схем з державними коштами і товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетик» під час здійснення закупівлі товарно -матеріальних цінностей на потреби українських атомних електростанцій, С. Тулуб провернув ряд операцій за участю посадових осіб РАТ «Єдині енергосистеми Росії».

«Надалі згадані вище комерційні підприємства, за даними УБОЗ МВС, перерахували отримані кошти двом підприємствам у Росії з ознаками фіктивності і за допомогою фіктивних операцій перевели їх у готівку. Як вдалося вирішити питання з всюдисущою російською міліцією та ФСБ – невідомо, але, справу, як кажуть, «зам’яли». Безумовно, даний вид діяльності не міг здійснюватися без відома і згоди вищого керівництва Російської Федерації і особисто В. Путіна. Наступний документ потрапив в наше розпорядження, все це прояснює. Так як С. Тулуб є власником … Кремля! Будівлі, в якій знаходиться кабінет Президента Росії! Втім, чому дивуватися? У розпорядженні Путіна 20 палаців, вілл, резиденцій», – писало видання «Кропива» у 2013 році.

Ми вже навіть не згадуємо, як «посланці» Тулуба курсували областю, віджимаючи привабливий бізнес, як малювали на серветках шестизначні суми в доларах за те, щоб у бізнесменів «не починались проблеми», про діяльність Сергія Борисовича напередодні Революції Гідності, коли за наказом голови ОДА жорстко розганялись мітинги опозиції, зокрема Мовний майдан 2012 року, коли у 2014 році “запрошений ним” луганський «Беркут» громив місто, до втрати свідомості забивав перехожих і десятками пакував їх у воронки, а на голови протестувальників із вікон Черкаської ОДА летіли вазони… Зрештою, за всі ці звірства так ніхто і не був покараний…

Тож порівняно із паном Тулубом нинішні владні мужі всі разом узяті, навіть найбільш «зашкварені»,  – святі люди. Бо до подібних масштабів і схем навіть оскандаленому Ігорю Коломойському, напевне, далеко. Тож нинішні просторікування деяких журналістів про «суперпрофесіонала», якого можна повертати у владу, – виглядають обурливо. Навіть не треба говорити, що подібне призначення, якщо воно буде, – це плювок в обличчя усій Черкащині, бо Сергій Борисович за місяць у Кабміні політично «ковтне» і прем’єра, і всіх міністрів, і Президента.

І те, що нині всі кримінальні справи проти нього закриті, а сам він знятий із міжнародного розшуку – лише ще один доказ цьому.

Нагадаємо, як писав «Прочерк», 24 лютого 2014 року колишньому голові Черкаської ОДА Сергію Тулубу було оголошено про підозри за 3 “кримінальними” статтями: за частиною 1 статті 172 ККУ (грубе порушення законодавства про працю), частиною 2 статті 191 (незаконне одержання матеріальних благ або вигід майнового характеру у значному розмірі за виконання чи невиконання будь-яких дій з використанням службового становища), частиною 1 статті 364 (зловживання владою). Наступного дня, 25 лютого, слідчим суддею задоволено клопотання про дозвіл на затримання підозрюваного Сергія Тулуба. У квітні 2014 та в листопаді 2016 року прокурорами були внесені постанови про закриття кримінальних проваджень по діяннях Тулуба: зокрема, щодо зловживання владою та замаху на привласнення 600 тис. грн. бюджетних коштів. Своє продовження в матеріалах досудового слідства отримала лише історія з використанням службового транспорту, та й вона закінчилась повним пшиком. У міжнародному розшуку екс-губернатор пофігурував лише кілька місяців, уже 6 травня 2014 року Тулуб був “знятий” звідти.

Нині ж перебування Сергія Тулуба невідоме. За одними даними він в Україні, за іншими – за кордоном. Але схоже, вже дуже хоче повернутися. І головне – може…