Негарний підспідок черкаських акцій “Всі гроші на ЗСУ” несподівано виявився на черговій сесії Черкаської міської ради. Як ми і висловлювали здогади раніше, справді злободенним і важливим гаслом, на яке відгукнулось багато патріотичних черкащан, користуються збанкрутілі політики, щоб здобути собі додаткові бали, а результати суспільного збурення – використовує ворог.

Світло на закулісся політичних мітингів пролила цікава перепалка між депутатами Нареком Казаряном та Віктором Євпаком. Так, під час обговорення закупівлі дитячих подарунків Євпак звинуватив колег у популізмі та зароблянні дивідендів на дітях.

“Брешете ви, єдиний, хто намагається заробити на цьому політичні дивіденди, – це ви. Бо це ви щочетверга розповідаєте пану Артему (Ківаку, організатору мітингів “Всі гроші на ЗСУ”, – ред.) в «Львівських круасанах», як треба правильно проводити мітинги і кому давати скільки часу для виступів. Чомусь ніхто, крім вас, не проводить такої політичної  діяльності і не намагається заробити на цьому. Я частково підтримую тих, хто ходить на акції, але ви справжній політичний маніпулятор”, – заявив Нарек Казарян Віктору Євпаку.

Звісно, Євпак обурився, але прямо слова Казаряна так і не спростував. Тож є підстави думати, що за плануванням мітингів його таки попалили.

У суперечку також втрутився депутат Геннадій Шевченко, який пригадав, як той же Євпак проводив прямі ефіри із засідання бюджетної комісії, на якій обговорювались деталі виділення коштів на конкретні військові частини. Тоді військові та присутні депутати примусили Євпака вимкнути телефон, бо він вже встиг передати в ефір інформації “на кілька кримінальних справ”. Та і під час круглого столу так звані активісти-протестувальники озвучували адреси, за якими живуть військові, і при цьому транслювали все це на всі простори інтернету.

“Ми в сесійному залі збираємося фактично, щоб ухвалити або не ухвалити якесь рішення. Те, що ми маємо робити на бюджетній, на інших комісіях, ми виносимо на сесію і витрачаємо час для піару, і часто густо приймаєм гарні рішення, але всі ці роліки виходять з присмаком негативним. Пам’ятаєте рейтинг міст, хто скільки допомагає ЗСУ? Проведений на замовлення “Форбс” і який облетів усі центральні ЗМІ? Так ця інформація з’явилась на всіх російських каналах. Перший російський канал і Скабєєва обговорювали, скільки грошей витрачається і на що в Черкасах. Це результат роботи! Я думаю, що для військових – це поганий результат. Коли ми в прямому ефірі піднімаєм воєнкома і деякі депутати питають, куди він витрачає кошти. От ми зустрічаємо зараз військових, і знаєте, яка проблема зараз є по розселенню, але ж селяться вони невеликими групами задля безпеки. І люди бояться їх селити, бо “здадуть” і “прилетить”. І тут ми в режимі стріму дозволяємо підіймати таку інфу, що, мовляв, за такою адресою живе скільки-то людей. Ви мозок не включаєте взагалі, люди добрі?» – обурився Шевченко.

Ой, і як же сполошились черкаські адепти руху “Всі гроші на ЗСУ”! Що вони тільки не писали в соцмережах: і що Шевченка треба здати в СБУ, бо він “дивиться російські канали”, і що всю раду на чолі з міським головою треба піддати обструкції, бо вони виділили гроші “дітям на канхвєти”. Слів не добирали, бо, напевне, озвучені факти їм добряче припекли.

Чи свідомо вони нагнали картинок для російських каналів і здавали військові таємниці, – нехай розбираються компетентні органи. А от що при цьому переслідували цілком конкретний і “шкурний” інтерес – це факт незаперечний. Адже, як шепочуться в кулуарах Черкаської міської ради, основною причиною невдоволення ляльководів політичного шоу “Всі гроші на ЗСУ” в Черкасах є те, що вони самі виробляють військові дрони і хотіли б робити це за бюджетні кошти. Пам’ятаєте, як депутати виділяли 20 мільйонів гривень на закупівлю цих смертоносних для ворога пташок? Так от, дехто, не будемо тикати пальцями, бігав коридорами міськради і лобіював саме свою продукцію. Тож у їхньому розумінні “Всі гроші на ЗСУ” означає “Всі гроші – нам!” Зрештою, організатори мітингів на всяких зустрічах із міськими депутатами та посадовцями не раз прозоро натякали, що хотіли б саме таких програм. Ба більше, виділення грошей приватним благодійним фондам, які б на власний розсуд купували б амуніцію для фронту. До слова, такі фондики в середовищі організаторів мітингів також є.

Тож найганебнішим у всій цій гонитві за особистою вигодою є те, що хитрі політичні шулери використовують справді патріотичних черкащан, які щиро хочуть, щоб місто допомагало ЗСУ більше. І, до речі, на тій же сесії міськради міський голова окремо до них звернувся, щоб вони активно долучались до процесу бюджетного розподілу, але не з транспарантами на сходах мерії, а з калькуляторами на засіданнях бюджетної комісії.