Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького отримав роз’яснення Комітету з питань освіти, науки та інновацій у відповідь на звернення виконувача обов’язків ректора Олександра Черевка з приводу можливої втрати права на продовження навчання за освітнім ступенем «магістр» випускників призовного віку ЧНУ.

Комітет з питань освіти, науки та інновацій з метою забезпечення належної вступної кампанії 2020 року звернувся з листом до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з приводу вжиття невідкладних заходів щодо відтермінування подання військово-облікових документів під час вступної кампанії 2020 року на момент зарахування абітурієнтів до закладів вищої освіти.

Також з цього питання надало роз’яснення Міністерство освіти і науки. Попередня реєстрація дозволить таким вступникам отримати документальне підтвердження про свої наміри і на підставі довідки отримати відстрочку до 1 жовтня 2020 року.

Нагадаємо, у зв’язку з карантином, який було введено в Україні через поширення пандемії COVID-19, весняний призов до армії перенесено на травень-липень 2020 року — розпорядження Уряду № 179-р від 26.02.2020 року (зі змінами від 15.04.2020). Важливо, що пунктом 5 цього документа визначено, що громадяни віком 18-19 років можуть бути призвані на службу лише за власним бажанням, яке підтверджується письмовою заявою.

Щодо випускників коледжів та університетів, то Міністерством освіти і науки спільно з Офісом Президента та Генеральним штабом напрацьовані рішення, що дозволять їм, у разі бажання продовжити навчання за наступним ступенем освіти, отримати відстрочку від весняного призову.

— Досягнуті домовленості дозволять вступникам скористатися своїм конституційним правом на продовження навчання — пройти необхідні вступні випробування та подати заяви на вступ, — зазначив т. в. о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зі свого боку, закликав надати випускникам шкіл відстрочку на призов.

— Я попрошу міністра оборони і виконувача обов’язків міністра освіти краще скоординувати комунікацію і саму роботу з цього питання, щоб батьки не нервували, щоб діти не нервували… Юнаки, які досягли 18 років і хочуть вступити до вишу, мають отримати таку можливість. Напевно, не варто бігти зараз терміново вручати повістки, — заявив Шмигаль на засіданні уряду.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького