Звернення надійшло до міської ради від ініціативної групи канівців 18 січня ц.р. і було внесене до порядку денного засідання виконавчого комітету. Відтак, на останньому засіданні члени виконкому прийняли звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів  щодо ситуації з підвищення цін на газ, послуг з розподілу природного газу та електроенергії.

«Соціальна напруга  в Канівській ОТГ, як серед жителів сіл так і міста, що виникла через підняття цін на енергоносії, може привести до непередбачуваних наслідків. Подорожчання електроенергії, газу та його транспортування через прийняті постанови Кабінетом Міністрів України та НКРЕКП відбувається без прозорого економічного обґрунтування та до того ж на тлі глибокої економічної кризи, що привела до збідніння більшості пересічних громадян країни.

В літні місяці народ України систематично інформували про наповнення унікальних газосховищ дешевим газом, про вітчизняне газодобування. Все це повинно було амортизувати сезонне збільшення ціни на газ на міжнародних ринках.

Насправді ж територіальні громади стали заручниками ситуації на ринку енергоносіїв.

Комунальні теплогенеруючі підприємства, очікуючи анонсовані подорожчання енергоносіїв, змушені розміщувати в ЗМІ розрахунки вартості послуги, що має збільшуватись через збільшення цін на електроенергію, газ, воду.

Все це ще більше «підігріває» негативні емоції населення.

Ми розуміємо, що Україна не володіє фінансовим ресурсом, щоб налагодити дієві механізми підтримки тисяч суб’єктів дрібного та середнього бізнесу, які в умовах локдаунів поставлені на межу виживання.

Водночас, як отримувачам комунальних послуг так і надавачам, є незрозумілим те, що при різкому зменшенні коштів, закладених у Державному бюджеті на 2021 рік на покриття потреби у пільгах і субсидіях для соціально незахищених верств населення, Уряд запевняє, що проблем з фінансуванням цих статей видатків не буде.

У нашій державі запрацював ринок газу. Проте в реаліях українським споживачам цієї соціально важливої послуги, цей ринок суттєвих позитивів не приніс.

ДП «НАК НАФТОГАЗ», відповідно до публічної інформації, володіє лише 4 відсотками газу від всіх об’ємів. При цьому практично вся інфраструктура газопостачання належить державі ( газосховища, газопроводи, тощо).

Використовуючи цю інфраструктуру, основні прибутки отримують приватні компанії, а населення змушене оплачувати послуги з розподілу природного газу,  який в багатьох випадках транспортується по мережах, що будувались за кошти жителів міст і сіл.

Цілком очевидно, що в умовах запровадження ринку в постачанні енергоносіїв держава повинна бути надійним захисником як надавачів будь яких послуг, так і їх отримувачів.

Фактично такий захист мають лише постачальники газу та електроенергії. Комунальні підприємства, як правило, несуть збитки, компенсувати які місцеві бюджети не мають змоги.

Враховуючи викладене, з метою досягнення балансу інтересів споживачів комунальних послуг, суб’єктів господарювання, місцевих бюджетів та держави вимагаємо:

Запровадити мораторій терміном на один рік на дію всіх постанов Кабінету Міністрів України та НКРЕКП, якими з 1 січня 2021 року було підвищено тарифи на газ та його доставку, електроенергію, опалення.

Зупинити юридичне свавілля ДП «НАК НАФТОГАЗ» направлене проти комунальних підприємств, що ставить заручниками при різких змінах цін на енергоносії та зобов’язані дотримуватись регуляторного законодавства.

Вишукати механізм залучення коштів з всіх учасників ринку енергоносіїв для утримання мереж транспортування, зменшуючи таким чином навантаження на населення.

Передбачити можливість цільового використання додаткових надходжень до державного бюджету, що отримані внаслідок збільшення цін на енергоносії, на покриття потреби у пільгах та субсидіях соціально незахищених верств населення.», – йдеться в тесті звернення.

Звернутися до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо скасування підвищення цін на газ та електроенергію вирішили і депутати Канівської міської ради. Відповідне рішення було ухвалено в ході позачергового засідання сесії, що відбулося у понеділок, 25 січня ц.р.