11 грудня в Галереї народного мистецтва відбулася довгоочікувана презентація приголомшливого проекту “Від Лялі до Кралі”. До цього часу справді унікальна експозиція автентичних головних уборів побувала в інших містах України та викликала серед шанувальників українських традицій справжній фурор. Загалом проект мав на меті мотивувати до дослідження, відродження та популяризації традицій техніки створення реплік вінків у традиціях Черкаського регіону та загалом усієї України. Цікаво, що на основі готової експозиції було випущено календар та фотокартини авторства креативної фотохудожниці Альони Король. Флористичну складову та декорування взяли на себе Юлія Кар та студія квітів “LavandE”, пише “Про Все”.

Проект “Від Лялі до Кралі” став шикарним плодом спільних творчих задумок багатьох особистостей, які є небайдужими до ідеї відродження традиційного українського одягу. Врешті був реалізований громадською організацією „Спілка сучасного мистецтва та народного промислу „Творчий Коловрат“, творчою групою позашкільного навчального закладу „Багатопрофільний молодіжний центр“ Черкаської міської ради — педагогом цього центру Галиною Тимошенко, її колегами, Оленою Почтарьовою та Оленою Афанасенко, талановитими вихованцями студії декоративно-прикладного мистецтва „Сходинки“. Цей проект з креативним розмахом також підтримали та долучились до його втілення в життя майстри Черкаського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Зокрема, вдалим доповненням до авторських головних прикрас стали вишукані вишиванки заслуженої майстрині народної творчості України Ольги Мартинової. А завдяки фондовим зібранням Черкаського обласного краєзнавчого музею та Національного центру народної культури „Музею Івана Гончара“ колекція проекту набула справжньої достовірності.

blank

Учасники проекту пояснюють реальну унікальність проекту тим, що власне й вінки є самі по собі унікальними. Адже деякі з них дотичні до народних традицій не лише певного регіону, а навіть конкретного села чи міста. Саме тому створені репліки головних уборів по суті дають друге життя українській традиції.

blank

Відправною точкою до набуття проектом масштабності стала звичайна презентація в Черкасах книги „Українські прикраси“. Цей захід влучно доповнив показ вінків, які ще з 2015 року виготовляє Олена Почтарьова. Так ось за два роки майстрині-подруги створили більше ніж сорок фантастичної краси вінків. Здебільшого вони є авторськими. Деякі є ідеальною інтерпретацією та відтворенням мотивів старовинних зразків, які побутували на території Центральної України.

blank

Представлені віночки дійсно є надзвичайно витонченими та ніжними. Вони — це справжнє веселкове розмаїття паперових тиснених та висічених квітів та листочків, завощених у парафіні, доповнене гілочками та восковицями.

blank

Як зазначили творці „Від Лялі до Кралі“, одягу в етностилі сьогодні багато. А от вишуканих аксесуарів до нього знайти важко. Зокрема, й віночків. Зазвичай, панянки купують та, на жаль, вдягають якісь китайські підробки.

blank

— Це перший такий проект на Черкащині, — підкреслила голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольга Мартинова. — Мене дуже довгий час дратувало, що діткам на голову одягають ті штучні квіти, які продаються на базарі і мають зовсім інше використання. Тепер ми вже бачимо, що можна зробити своїми силами. Сватання і весілля без віночка відбутися не можуть. Тому це дуже актуально на сьогодні.

— Своєю творчістю ми прагнемо привернути увагу до краси українського строю, — коментує в свою чергу Галина Тимошенко. — Він є ексклюзивним та неповторним для кожного регіону. Вишуканий і гармонійний на противагу „шароварщині“, яка не має жодного стосунку до традиційного українського вбрання.

blank

Учасниці проекту запевняють, що не зупиняться на досягнутому і будуть працювати й надалі над новими своїми шедеврами. Зокрема, мають намір розширити регіональну палітру, зацікавились вінками традиції Східного Поділля та Покуття.