Судове засідання по справі клірика упц мп Дениса Снігірьова відбулося 29 травня в Соснівському районному суді міста Черкаси. Про це інформує сайт «ВиЧЕрпно».

Нагадаємо, керівника Черкаської єпархії митрополита Феодосія підозрюють у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії росії проти України. Наразі він перебуває під нічним домашнім арештом із 23:00 до 05:00 ранку.

Зазначимо, перед початком засідання до Будинку правосуддя прийшли активісти, які втретє влаштували акцію протесту проти митрополита Феодосія та московської церкви.

Вони постелили плакат із зображенням патріарха кіріла на вході до будівлі.

blank

Митрополит Феодосій зображення переступив.

На засідання зʼявилися лише двоє з трьох адвокатів клірика упц мп. За словами захисниці Тамари Гріденко, адвоката Володимира Юдіна «не пускали активісти», тому він не зміг потрапити на засідання. Однак суддя Олександра Гоменюк зазначила, що адвокат написав заяву про протидію адвокатській діяльності на деяких активістів і судова охорона хотіла провести його, однак він пішов у невідомому напрямку. Суддя вирішила проводити судове засідання без третього захисника.

Сьогодні прокурор клопотав про продовження запобіжного заходу. За його словами, Феодосій може вчиняти інші злочини.

“Ризики, які були встановлені на минулих засіданнях, досі існують, зокрема, обвинувачений може переховуватися, незаконно впливати на свідка, продовжувати вчиняти злочини, в яких особа обвинувачується”, — сказав прокурор.
Як ми писали раніше, нещодавно клірику повідомили про четверту підозру за фактом вчинення умисних дій, спрямованих на розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті.

Адвокатка Гріденко заперечила в потребі такого запобіжного заходу.

«Усі клопотання прокурора — однакові. Суд їх вже розглядав. Мова про переховування взагалі не йде. Прокурор не надає доказів до цього клопотання», — наголосила захисниця.

Вона додала, що немає потреби продовження такого запобіжного заходу й запропонувала його помʼякшити під особисте зобовʼязання без зняття електронного браслета.

Під час засідання адвокат Юдін зʼявився та підтримав свою колегу.

Захисник потерпілих Мирослав Тараненко зазначив, що за рік три підозри не отримують, тому наголосив на важливості продовження запобіжного заходу.

На це митрополит Феодосій сказав:

«Для мене честь у сучасному світі, в якому я живу, бути звинуваченим по 161 статті (ст. 161 КПК — порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань — ред.). Не кажіть мені, що я поганий, бо маю три підозри. Я пишаюся цими підозрами».

Суддя Олександра Гоменюк ухвалила рішення про продовження запобіжного заходу в нічний час доби з 23:00 до 05:00 до 27 липня 2024 року.

Наступне судове засідання відбудеться об 11:00 6 червня.