Про роботу співробітників карного розшуку написано чимало книг і знято безліч фільмів та серіалів. І не дивно – адже робота оперативників пов’язана з небезпекою, а відповідальність за попередження, або розкриття вже скоєних злочинів лежить саме на плечах відділу карного розшуку, – розповідає про це старший оперуповноважений управління карного розшуку ГУНП в Черкаській області капітан поліції Дердуга Ігор Анатолійович, повідомляє Сектор комунікації поліції Черкаської області.

Народився Ігор Анатолійович 26 травня 1988 року в селі Мар’янівка, Шполянського району. Одразу після служби в Збройних Силах у 2011 році Ігор Дердуга прийшов працювати до Шполянського районного відділу міліції на посаду дільничного інспектора. У 2012 році перевівся до Управління карного розшуку УМВС України в Черкаській області на посаду оперуповноваженого УКР, де працює по цей день.

— Я відразу зрозумів, що карний розшук це моє – говорить з захопленням Ігор Дердуга, це не професія, це життя і велика родина. Тут випадкових людей немає. Я гадаю, що всі хто проходить службу в карному розшуці, запам’ятають її як найкращі роки. Ще з дитинства мені була притаманна риса характеру, як справедливість – продовжує оперативник, – я завжди хотів допомагати людям, робити цей світ кращим, а обравши саме цю професію, я розумію, що зможу реалізувати свої мрії.

Ігоре Анатолійовичу, в чому ви знаходите натхнення?

— Все просто, я знаходжу натхнення в тому, що розкриваю злочини та допомагаю людям, захищаю їх. Я вважаю, що своєю роботою змінюю цей світ на краще. Працюючи від самого ранку до пізньої ночі, оперативники вихідних не мають, бо не мають їх і зловмисники, але моя родина – джерело, яке надихає та надає сили.

— Моя сім’я – мій тил. Коли випадає вільний час, намагаюсь знаходитися поряд з рідними. Завжди приходжу додому з радістю, шкода що зазвичай це пізня годна і моя маленька донечка вже спить, проте мене тішить те, що я та мої колеги своєю нелегкою працєю оберігають її сон та сон інших діточок.

Розкажіть, про розкриття злочину, яке вважаєте найбільш значущим у своїй кар’єрі.

— Самим резонансним злочином в розкритті якого я приймав участь, було розкриття вбивства героя Майдану, героя України Сергієнка Василя Миколайовича. Це вбивство сталося в місті Корсунь-Шевченківський, Черкаської області. Потерпілого викрали з власного домоволодіння, а пізніше його труп було знайдено у лісі біля села Виграєво, Корсунь-Шевченківського району. Звідти і розпочалися оперативно-розшукові заходи по встановленню злочинців, які скоїли це кримінальне правопорушення. На місці вчинення злочину було віднайдено речові докази, які в подальшому і вивели на осіб, які обґрунтовано підозрюються у вбивстві Василя Сергієнка. Далі розпочалась копітка робота до якої було залучено величезний, як матеріальний так і людський ресурс. На розкриття цього злочину та його документування були задіяні кращі сили Управління карного розшуку. Документування відбувалося протягом року. Особи були обізнані з методами конспірації, всі мали спортивні досягнення, серед них були кандидати в майстри спорту, а чергове кримінальне правопорушення – їх було затримано і доставлено до слідчого Управління, де було оголошено про підозру. Наразі їхні справи слухаються в судах.

За зразкову службу Ігор Анатолійович був відзначений Міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим, але головна нагорода для опера – вважає Ігор Дердуга – це усвідомлення того, що злочин розкрито і зловмисник понесе заслужене покарання.