Нардеп Антон Яценко, обраний по уманському 200 округу, опинився в епіцентрі скандалу національного масштабу. Президент Володимир Зеленський та керівництво партії “Слуга народу” вимагають, щоб депутати “Слуги народу”, які є членами фінансового комітету Ради, та автори кількох законопроектів пройшли детектор брехні. Про це пише сайт 18000.

Підставою для перевірки стало негативне голосування “СН” за ліквідацію “схеми”, за якою нібито стоїть нардеп. “Майданчики Яценка” – це електронні майданчики-посередники між оцінщиками майна та електронною базою Фонду державного майна. Їх створили нардепи, коли голосували поправки під час ухвалення бюджету на 2018 рік.

Посередники не здійснюють оціночної діяльності, вони просто пересилають дані й отримують за це з кожної операції оцінки від 500 до 1 800 гривень.

У серпні 2018 року “Наші гроші з Денисом Бігусом” повідомляли, що лише за перший місяць роботи фірми, близькі до нардепа з “Відродження” Антона Яценка, “викачали” 23 млн на схемах посередництва.

Протягом року окремі депутати вносили законопроєкти, які б дозволили цю “схему” ліквідувати, але до ухвалення так і не дійшло.

До цієї ініціативи повернулись після зміни влади: група депутатів від “Слуги народу” внесла новий законопроєкт, який дозволяє позбутись цієї “корупційної ренти”. Однак незацікавлені у змінах бенефіціари згаданої схеми перейшли в контрнаступ і зуміли переконати частину депутатів, в тому числі парламентарів від “Слуги народу”, бойкотувати цей процес.

Нині підозрюють, що частина з них могла отримати за це певну “винагороду”. За даними ЗМІ, ідеться про 30 тис. доларів для одного нардепа. За справу вже взялась Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Водночас у коментарі виданню “Главред” сам нардеп Антон Яценко зазначив, що проходити поліграф не збирається.

– Навіщо? Вони сходять всі. Нехай розкажуть – отримували вони чи не отримували (гроші за голосування, – ред.) Взагалі – чи знайомі вони зі мною? Враховуючи, що я не дівчина-шлюшка, а народний депутат чотирьох скликань, то на шапіто Верховну Раду не перетворюватимемо”, – заявив народний обранець.

https://www.youtube.com/watch?v=droI_RUp61Q