Нещодавно виповнилося два роки, як територіальна виборча комісія оголосила Анатолія Бондаренка мером Черкас. Так, розпочався другий термін Анатолія Васильовича на цій посаді.

Нещодавно міський голова Черкас розповів інтернет-виданню «18000» про те наскільки місто готове до зими та довгих блекаутів, стосунки з депутатами, а також про долю своєї премії. Наша редакція подає головні тези із цього інтерв’ю.

Про підготовку до складної зими

Всі ті заходи, які були зроблені нашою командою за цей період, нічим не відрізняються від тих, що відбувалися у попередні роки. Окрім витрат на певні інгредієнти. Наприклад, ми вважаємо, що якщо у надзвичайно критичному випадку не буде тепла, води, то витрачати 30 мільйонів на закупівлю солі недоречно. Ми зупинили цей процес. По районних центрах зараз по 10-15 тонн солі, 20 максимум. Думаю, 300 тонн, того запасу, який у нас зараз є, буде достатньо.

Що стосується генераторів. Скажу так: щоб подати в Черкасах воду, потрібна генерація у 2,5 мегавата. Для цього на добу потрібно близько 20 тонн дизеля. 20 тонн дизеля – це один мільйон гривень. Один мільйон гривень місту Черкаси буде коштувати подача води на день.

Основне питання – це каналізація. Я можу заявити тут, що всі каналізаційні насосні станції забезпечені додатковою генерацією. Навіть у разі блекауту на тиждень каналізація буде працювати. Працюємо над тим, щоб можливо було подати воду.

Коли відбувається блекаут, вимикаються ЦТП (центральний тепловий пункт, – ред.), їх потім треба вручну вмикати. Є поодинокі випадки, де в будинку не можуть розібратися власники своїх помешкань з управителями, обслуговуючими компаніями. Друзі, пора ставати трошки дорослішими, брати у свої руки управління своїм будинком. Я не можу виходити на 11 поверх, відкривати вам крани і перевіряти. Ви самі вже маєте якось трошки убезпечитися і мати план у випадку А, Б і В. Ми цей план маємо.

Якщо тиждень не буде світла, частина міста буде з теплом. З теплом будуть медичний кластер, всі наші навчальні установи, які мають твердопаливні котли і де працюють на щепі, на гранулах. Ці об’єкти будуть якраз тими, де можна буде зігрітися, попити чаю, підзарядити телефон тощо у разі наявності генераторів.

“Пункти незламності” в нас здебільшого нині відкриті у школах. Працюємо над тим, щоб забезпечити там наявність тепла у разі, коли навіть не буде генератора, закінчиться пальне. Розробляємо спільно з нашими підприємствами, зокрема, заводом ТЕМП, пункти обігріву. Це будуть модернізовані печі з нормальною системою виводу газів, щоб не спалити приміщення. Зараз буржуйками можна обладнати все що завгодно і потім спалити половину шкіл.

Що стосується запасів інших матеріалів, дизельного палива, бензину, розхідних матеріалів – усе це закуплено, вони на зберіганні на відповідних об’єктах. Місто готове.

Про купівлю техніки і машин у КП 

Чому ідуть витрати на закупівлю комунальної техніки? Не секрет, що у комунальному підприємстві “Міськсвітло” було вилучено на потреби держави найновішу вишку. Не секрет, що КП “Благоустрій” передало всі автомобілі для територіальної оборони. Це п’ять одиниць. Передавали офіційно, як і годиться.

Ми порадились із обласною військовою адміністрацією і купуємо виключно ті автомобілі, які в разі надзвичайних ситуацій можуть бути спокійно передані на Збройні Сили України. Це трактори (для інженерно-саперних робіт), це автомобілі великої потужності, це вишки, які також використовуються у розвідувальних цілях.

Якщо у бюджеті міста є кошти на закупівлю, зокрема, й автівок різного плану, які потім можна використати для ЗСУ, то це доцільна закупівля. Сьогодні інфляція, де-факто, близько 50 %. Якщо сьогодні за гривні, які знецінюються, можна купити автівки, які потім будуть служити з користю країні, то це доцільна закупівля.

Про генератори

Сьогодні немає достатньої кількості генераторів, щоб заживити Дніпровську водонасосну станцію. Плюс ця станція перебуває у першому пункті підключень усіх об’єктів критичної інфраструктури. Щойно з’являться світло, першим воно буде там, в лікарнях, на хлібокомбінаті тощо.

В усіх медичних закладах у нас генератори давно стоять. Зокрема, і в цьому році купували резервні. В “пунктах незламності” також стоять. Все це було закуплено за кошти бюджету. Жодна благодійна організація нам жодного генератора не дала. Зараз близько 50 мільйонів спрямовано на закупівлю додаткової генерації – закупівлями займаються водоканал і теплокомуненерго. Велика партія генераторів їде до нас з-за кордону.

На що влада витрачала гроші під час війни?

Напевно, найбільше ми витратили на генератори. Плюс закупівля техніки. Плюс закупівля медичного обладнання. Тому що навантаження на окремі медичні заклади зросло. Зокрема, за рахунок великої кількості ВПО і наших хлопців, які проходять реабілітацію в усіх наших медичних закладах, без виключення.

Мільйони на асфальтування доріг під час війни – це ок? 

На сьогодні Черкаси є одним із лідерів серед міст за показниками бюджету, зокрема, за сплатою ПДФО. Якщо комунальне підприємство “ЧЕЛУАШ” перебуває на утриманні в міста Черкаси і до сьогоднішнього дня бюджет КП близько 83 мільйонів гривень, зокрема на закупівлю асфальту для ямкового і поточного ремонту, закупівлю техніки тощо. Треба було або розпустити це комунальне підприємство, щоб люди не платили ПДФО, або його в режимі військового часу законсервувати. Ямковий ремонт можна законсервувати – просто буде все в ямах, ніхто не буде їздити. Але не можна законсервувати зливову каналізацію. Тому так, спрямували.

48 годин без світла. Наскільки це близько до реальності? 

Ми воюємо з рф. Не на життя, а на смерть. Росія хоче знищити нас як державу, як націю, як населення. Ми повинні бути готові до всього. Зокрема, й до того, шо світла може не бути і одну, і дві, і три доби. Війна в країні.

У нас якщо телефон не зарядився, то повинен міський голова прибігти і швидко зарядити. Кожен здоровий чоловік, який перебуває не на фронті, а тут, повинен забезпечити свою родину. У разі надзвичайної ситуації він повинен знати, куди вести свою родину, забезпечити паливом, обігрівом, як це повинно бути. А ми, міська влада, повинні подбати про людей самотніх, про людей, які не можуть пересуватися. У нас є цей план. Куди виїздити у разі надзвичайної ситуації, де їх обігріти, де їх нагодувати гарячою їжею. От про цих людей ми маємо дбати.

Вибачте мені, здорові бугаї, по 30-40 років, ми повинні ще про них дбати. Де це таке є?

Звідки брати воду, якщо не буде світла?

Якщо не буде централізованого водопостачання, відбуватиметься підвіз води. Є свердловини, деякі навіть ОСББ зробили. Водоканал зі свого боку також підготував 21 свердловину, яка буде працювати. Приготувати їжу і вилити каналізацію – все це можна буде зробити.

Якщо і цього не буде, є річка. Можна набрати і злити каналізацію. Нічого страшного в цьому немає. Спокійно до цього треба ставитися. Головне – щоб не літали снаряди, бо це найгірше. Решта – це невеликі проблеми.

Про оцінку роботи депутатського корпусу в умовах війни

Зрозуміло, що легше було працювати без депутатів, коли виконком вирішував. Це оперативніше, швидше. Депутати проявили себе так, як хотіли проявити. Хтось купував автомобіль, хтось ні. Хтось віддавав останнє, хтось не віддавав. Жителі міста даватимуть оцінку, як вони себе проявили.

В цілому, нормально. Вони не заважали – це головне.

Не голосувати за бюджет в умовах військового часу – це кощунство. Окремі групи брали перерву і з третього разу лише голосувази за бюджет. Казали: ми на водоканал виділимо на генератори, а на теплокомуненерго – не виділимо. Мені однаково, це водоканал, теплокомуненерго чи інше КП.

Що це за аргументи “Ми не встигли ознайомитись”? Вночі хай ознайомлюються. Вони ж обиралися. У нас війна йде. Ніяких перемовин із депутатами я не вів і не веду. Більшість фракцій проявляють нормальну українську позицію. Зокрема й “Голос” та інші. Бувають деякі відхилення, хочеться, напевно, політики.

Що стосується депутатів із “За майбутнє”, це їхнє право – як голосувати. Буде дана партійна оцінка за кожне голосування.

За справою Замирайла слідкуєте? 

Не слідкую. Батьків Замирайла шукайте – не біологічних, а “батьків”. Хто купував франшизу, хто утримував і так далі. Замирайло як Замирайло. Цап-відбувайло. Якщо в нього розуму немає, він міг пити за кого хочеш. Набили б йому ото фейс. Але такі замирайли у Херсоні ставали гауляйтерами. І він повинен за свої дії відповісти. Молодці, Служба безпеки України! Таких потрібно виловлювати і карати.

Про пункти незламності

В усіх пунктах незламності в наявності те, що заявлено. Пункти незламності мають працювати 24/7. Вийшла невеличка накладка. Здебільшого вони розташовані в освітніх закладах, є певні незручності, коли йде освітній процес офлайн.

Але на базі шкіл – це нормальне розташування. Нічого поганого в цьому немає. В нас усе у школах – і вибори проходять, і ВПО жили.

Стан укриттів

Близько 150 споруд готові. Раніше, згідно з рекомендаціями Генштабу, доступ до цієї інформації був тимчасово обмежений. Сьогодні за моїм дорученням до процесу облаштування укриттів долучили КП “Благоустрій”, яке фактично повністю займається недоліками, які були допущені нашою командою і власниками укриттів. Дехто не читав закон про цивільний захист, вони їх повикупляли ще задовго до війни і не належним чином утримували. Зараз виправляємо.

Готуємо велику кількість лав, інші питання вирішуємо. Думаю, виправимо потихеньку. Неналежним чином працювало управління цивільного захисту, неналежним чином здійснювався контроль. Всі займалися волонтерством, допомогою Збройним Силам, а на це питання менше приділяли увагу. Визнаємо помилку і виправляємо.

Усі комунальні укриття готові. Найбільш проблемні питання – це виключно ті укриття, які Фондом Держмайна або були продані, або були повністю перепрофільовані і там незрозуміло що тепер.

Про долю премії

Цього року моя родина витратила у 3-5 разів більше коштів на допомогу Збройним Силам. Особисто моя родина. Це не зібрані кошти. Я виключно найнята людина і займаюсь каналізацією та іншими питаннями.

Премія 400 % – у питомій вазі це багато чи мало? Якщо міський голова отримує 65-70 тисяч, це багато чи мало? Напевно, багато. Але це й небагато, якщо міський голова не має службового автомобіля і заправляє власний за свої кошти. Сьогодні їздити в Київ – близько половини цієї зарплати витрачається. Всю заробітну плату готовий витратити на Збройні Сили України.

Щодо цієї величезної інформаційної кампанії. 400 %! Я дав доручення директору департаменту фінансової політики, щоб це переглянули, перевести, як в інших містах, до питомої ваги. До речі, 400 % премії отримують більшість працівників Черкаської міської ради. Звучить така цифра ЧОТИРИСТА. Це не чотириста тисяч, це просто чотириста відсотків від посадового окладу.

Не хвилюйтеся, готовий працювати на свою вітчизну без коштів, без допомоги. Готовий битися, захищати зі зброєю в руках. Напевно, якби не був міським головою, уже давно б служив у Збройних Силах. І зараз перебуваю у певному строю.

Яка ситуація з відчуженням землі у церкви Московського патріархату? 

Ніяка ситуація. Пропіарилися – і на цьому закінчилося. Закінчимо війну, заберемо цю землю, зробимо парк нормальний.

Є теми хайпу. “Забрати очисні, бо завтра буде пізно”. Як працювали вони, так і працюють. Це питання вирішується не тут, не в Черкасах. У Фонді Держмайна – розпорядженням фонду.

Так само, як і з землею Московського патріархату. Якби сьогодні можна було спрямувати капітальні видатки на облаштування парку. Облаштувати парк – не знаю, як люди до цього поставляться. Бо це колишній цвинтар. Можливо, якийсь тихий парк, просто відпочинкова зона. В умовах війни, я вважаю, не потрібно цим займатись.

Що стосується заборони Московського патріархату – це питання виключно Верховної Ради. Один раз ухвалили закон – на цьому крапка. Наша міська рада вже голосувала за таку заборону. Але основне: коли перестає працювати магазин? Коли в нього перестають ходити люди. Основне в цьому питанні – всередині кожної людини, в душі, а не заборона чи не заборона.

Забудова Замкового узвозу

Все, що є за законом України про основи містобудівної діяльності, там повинно з’явитися. Розглядаємо питання перенесення цієї споруди, яка була знайдена там. Можливо, під якийсь скляний купол у центральній частині міста. Може бути цікаве місце в історичному контексті, туристичної привабливості нашого міста. Це все буде після війни. Ну точно там не повинно бути того смітника і кущів, які там зараз є.