Нещодавно вся прогресивна громадськість нашої області відзначила 100-річчя від дня виходу першого номера газети «Черкаський край». До речі, і на офіційному сайті Черкаської ОДА було відзначено, що початок випуску цієї газети датується 5 листопада 1918 року.

Творчий колектив медіа-групи «Нова молодь Черкащини» – «Дзвін» також приєднується до теплих привітань своїх колег по журналістському цеху. Ми завжди раді творчим здобуткам працівників обласних ЗМІ… Тим більше, такому непересічному здобутку, як існування і вихід у світ цілих сто років.

Щоправда, все ж таки трохи здивувало, що нинішній «Черкаський край» – це спадкоємець таких славетних видань, як «Знамя коммунизма», «Беднота», «Известия уездного Совета робочих, крестьянских и казацких депутатов…». Особливо спантеличило посилання на першовитоки – «Знамя коммунизма» – газетку, яка почала друкуватися у листопаді 1918 року як орган… підпільного окружного комітету КП(б)У. Нагадаємо, що оця абревіатура розшифровується, як Комуністична партія (більшовиків) України. Так саме, і оті «Беднота» та «Известия уездного Совета…» були більшовицькими друкованими виданнями. Ось як характеризують їх роботу комуністичні історики: «Всі вони несли в маси слово Леніна, мобілізовували трудящих на звершення його заповітів, здійснення рішень Комуністичної партії і Радянського уряду». В такому ж ключі комуністичної, більшовицької пропаганди діяли і подібні газетки у 1920-30 роках, правонаступництво від яких зафрахтував за собою «Черкаський край» – «Шлях революції», «Робітничо-селянське око», «Радянська думка»…

Нащо „Черкаському краю” знадобилося винаходити собі таких „папєрєдніків” і записуватись до них у спадкоємці? Адже ще зовсім недавно, у буремні 90-ті „Черкаський край” так прагнув позбутися свого тавра „колишній орган обкому КПРС”, що навіть зрікся своєї назви – „Черкаська правда”. Та ось знову потягло примазатись до комуняцьких першоджерел. І диво-дивне – всі аплодують, вітають, вручають грамоти і премії. Типу, продовжувачам славних більшовицьких традицій з нагоди ювілею… Цей маразм, нагадуємо, відбувається, коли незалежна Українська Держава відзначає 100-ліття української революції 1917-1921 років. А якраз українські «большевічки» були соратниками російських, які нищили українську державність сто років тому.

Чому мовчать черкаські історики і патріотичні політики?

Усе ж таки, на наше переконання, у гонитві за красивою ювілейною датою не можна доходити до таких, даруйте, абсурдів…

Бо, за такою логікою, журналісти «Дзвону» можуть проголосити 150-ліття від початку своєї діяльності. А чому б і ні? Назватися спадкоємцями «Колокола», який видавали Герцен і Огарьов півтора століття тому в Лондоні, і вперед за орденами! Тим паче, що в кінці 1980-их років наш «Дзвін» також друкувався за кордоном у Прибалтиці як опозиційне до комуністичної радянської влади видання…