30 березня 2018 року Жовтневий районний суд Запоріжжя  відмовив у задоволенні скарги громадянина К. на Постанову Запорізької митниці Державної фіскальної служби про скасування постанови про стягнення штрафу у розмірі 1 254 561,90 грн., за порушення митних правил. Мова йде саме про «Штрафування за користування «євробляхою» – автомобілем на єврономерах.

І ось, нещодавно рішення набрало остаточної сили: Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд залишив в силі рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 30 березня 2018 року, яким відмовлено в задоволенні позову К. до Запорізької митниці Державної фіскальної служби про скасування постанови про стягнення штрафу у розмірі 1 254 561,90 грн., за порушення митних правил.

Суть справи:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив  визнати протиправною та скасувати постанову, прийняту Запорізькою митницею ДФС, у справі про порушення митних правил  про притягнення до  відповідальності К. за ст. 485 Митного кодексу України (Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів).

Судом встановлено, що К. ввіз на митну територію України автомобіль в режимі «транзит» з метою «особистого користування». Позивачем не було сплачено митні платежі при ввезенні транспортного засобу, оскільки обрано митний режим «транзит».

К. зобов’язаний був вивезти транспортний засіб за межі митної території України в установлений строк. Однак, даний автомобіль, за межі митної території України не вивезено.

Доводи позивача про те, що він не мав можливості вивезти транспортний засіб за межі митної території України через хворобу та поламку транспортного засобу судом не прийнято, оскільки вказані обставини настали вже після складання протоколу про адміністративне правопорушення.

Також не прийняті доводи про закінчення строку притягнення до відповідальності на момент винесення оскаржуваної постанови, адже порушення є триваючим, оскільки на момент винесення постанови автомобіль залишався і використовувався на території України.

Оскільки фактично автомобіль був ввезений в Україну не з метою транзиту, а з метою використання на території України, власник при його ввезенні повинен був у відповідності до вимог чинного законодавства сплатити митні платежі, однак цього не було зроблено.

Отже, суд визнав доведеним, що позивач порушив вимоги режиму ввезення транспортного засобу на територію України та відмовив в задоволенні позову К.

Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду 05 червня 2018 року підтвердила правильність висновків місцевого суду, через що К. найближчим часом повинен внести кошти до Державного бюджету України.

blankВалерій Макеєв, “Адвокатське бюро Валерія Макеєва”