Як не пасти задніх в осінній призовній кампанії-2018 сільські голови населених пунктів Черкаського району вирішували спільно з представниками Черкаського ОМВК на нараді у Черкаській РДА, інформують “Сільські Обрії“.

–  Строкова військова служба – це наші потенційні резервісти, які пройдуть комплексне навчання. Досвід 2014-2015 рр. відкрив усі недоліки ненавчених ресурсів різних військових спеціальностей, – зауважив військовий комісар Черкаського ОМВК Ігор Малимон.

Планове завдання по Черкаському району – 55 строковиків.

–  По факту це 1-2 особи з кожного населеного пункту району. На сьогодні є сільські ради, де кількість юнаків, які підлягають призову, 100 осіб, а не з’явилося до військового комісаріату – 90-95 %, – зауважив він. – Лише кілька сіл виконали на 90-100 % план по призову. Справді багато юнаків виїхали в пошуках роботи за кордон, багато навчаються, але, давайте говорити відверто, – ще більше нероб. Необхідно спочатку виконати свій обов’язок і пройти службу в армії, а вже потім розважатись у клубах. Тому ми спільно маємо домовитися, як знайти вихід і цій ситуації.

Серед основних причин неявки призовників до комісаріату називають – роботу за кордоном, навчання у ВНЗ, релігійні погляди, а також недолуге законодавство, яке де-юре визначає кримінальну відповідальність строковика, а де-факто є умовним. Приміром, торік до правоохоронних органів Черкаським ОМВК направлено матеріали по восьми призовниках за ухилення від призову в армію, цьогоріч ще дві справи по особах, які не з’явилися на відправку до Збройних сил України. Проте «дієвих» результатів правоохоронних органів поки що немає.

Про свої «заходи і засоби» роботи із призовниками розповіли представники органів місцевого самоврядування.

– По нашому селу 135 юнаків призовного віку, яким ми роздали повістки. З них на медкомісію з’явилося 18 осіб. Юнакам, які йдуть на строкову військову службу, рішенням сесії сільської ради ми виплачуємо одноразову грошову допомогу в розмірі 10 тисяч гривень. Проте навіть матеріальне заохочення не стає вагомим стимулом до служби в армії, – зауважила представниця Червонослобідської сільської ради під час наради.

Тож, аби виправити поки що невтішну статистику по осінньому призову, представники військкомату, спільно з керівниками населених пунктів Черкаського району, представниками правоохоронних органів, а також колишніми військовослужбовцями, які повернулися з АТО, здійснюватимуть спільні акції-рейди селами в пошуку юнаків призовного віку, аби донести їм інформацію про їхній конституційний обов’язок пройти службу в рядах Збройних сил України (ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).