За словами директора комунального підприємства «Золотоніський міський водоканал» Сергія Кузнєцова, відповідно до законодавства, з 1 січня 2021 року усі багатоквартирні будинки Золотоноші мають бути обладнані колективними лічильниками води. Якщо такий прилад відсутній, «Водоканал» не може подавати воду його мешканцям. Цей закон мав вступити в силу ще у травні цього року, але у зв’язку з карантином його відтермінували, пише сайт zoloto.city.


З 1 грудня контролери «Міськводоканалу» розпочинають переукладати нові договори на послугу водопостачання.

Із споживачами ми маємо підписати один з договорів: колективний, індивідуальний або індивідуальний по замовчуванню. Який саме − обирають безпосередньо споживачі, – пояснив Сергій Кузнєцов

– Коли навесні ми проводили опитування, більшість людей висловилася за останню форму договору – індивідуальний по замовчуванню. Тобто, споживачі сплачуватимуть абонплату і тариф за послугу водовідведення, який погоджує орган місцевого самоврядування. А за обслуговування внутрішньобудинкової мережі передбачено окремий договір. Мешканці багатоповерхівок можуть укладати його, наприклад, з ПрАТ «Янтарь», «Міськводоканалом» чи якоюсь іншою приватною фірмою. Це вирішують тільки вони.

Як розповів посадовець, у кожній багатоповерхівці за кошти споживачів встановлюється єдиний лічильник води. Різниця у показниках, які надійдуть від мешканців, і тими, що на загальному приладі, розкидається на всіх у процентному відношенні, як прописано у законодавстві.

Цей досвід у Золотоноші вже мають жителі п’ятиповерхівок на Незалежності, 37 та Шевченка, 245. Коли лічильник води з’явився у першому будинку, перепад у показниках становив 60 кубів. Через 2 місяці ці цифри повністю співпадали.

Якщо людина принесла письмове повідомлення про те, що у квартирі ніхто не проживає, водопостачання припиняється, а її власник не сплачує за цю послугу.