27 липня у столиці відбувся Помісний Собор Православної Церкви України, який є вищою владною соборною інституцією церкви. На ньому затвердили постанову Архієрейського Собору ПЦУ про календарне питання та остаточно схвалили перехід на новоюліанський календар з 1 вересня цього року. Про це на пресконференції повідомив Митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.

“Перед Помісним Собором були організовані збори парафії міста Черкаси, де священики ставили питання своїм парафіянам, чи вони готові переходити на новий стиль святкування свят і молитов. Більшість висловилася за новоюліанський календар. Практично всі парафії будуть святкувати за новим стилем. Якщо є в нашому місті якась кількість парафіян, яка не готова переходити на новоюліанський стиль, то ми просимо їх звертатись, тоді будемо шукати змогу якусь парафію залишати, яка буде дублювати святкування за старим стилем. Щодо ситуації в області – повідомимо після відповідних зборів, однак вже зараз можемо сказати, що будуть такі парафії, які висловлять бажання залишатись на старому стилі”, – повідомив митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.

Він також додав, що більшість свят за новим стилем буде перенесено на 13 днів раніше, тобто Маковія буде 1 серпня, Покрова 1 жовтня, тощо. Великодні ж свята (Вербна неділя, Великдень, Трійця тощо) будуть вираховуватись як і раніше, адже їхні дати обчислювались за днем Сонцестояння та за іншими астрономічними та історичними показниками. Також будуть перенесені православні пости.

Детальніше – дивіться у відео: