За час виборчого процесу жителі Чекащини 188 разів звернулись до судових органів з вимогою зміни до списку виборців. Із них 159 заяв були задоволені.

Про це інформує “ОПОРА“.

Серед підстав звернення до судових органів основними були відсутність офіційної реєстрації за місцем проживання, відсутність у реєстрі виборців через реєстрацію на тимчасово окупованих територіях, відсутність у державному реєстрі виборців громадян, які проживають за місцем реєстрації, бажання голосувати на території України осіб, виборча адреса яких знаходиться за кордоном.

Не минулось і без курйозів при розгляді справ щодо уточнення списку виборців. Так, судами Черкаської області було винесено 5 рішень всупереч вимогам ст. 274 Кодексу адміністративного судочинства України.

Слід зазначити, що відповідно до чинного законодавства позовна заява про уточнення списку виборців може бути подана не пізніш, як за два дні до дня голосування.

Також 11 заяв судом залишено без розгляду через пропущення термінів подання заяви; не досягнення повноліття виборцем; неявки в судове засідання при розгляді справи. 1 заява залишена без розгляду через неподання до суду повного пакету документів для вирішення справи по суті. 1 раз відмовлено у відкритті провадження через наявність вже ухваленого раніше рішення у справі щодо спору між тими самими сторонами. 8 разів документи повернуто заявнику через подання заяви про відкликання позову.

Підсумовуючи проведений аналіз, слід відзначити, що мешканці області зверталися до судових органів вдвічі більше під час проведення першого туру виборів. Підтвердженням цього стала кількість прийняти до задоволення заяв: 1 тур – 106, 2 тур – 53.