Прокуратурою Черкаської області принципово та в повному обсязі підтримано публічне обвинувачення в кримінальному провадженні стосовно жителя Канівщини, який розміщував на сторінках однієї із заборонених соціальних мереж інформацію на підтримку представників російської федерації, які беруть участь у збройній агресії проти України (ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2 КК України). Інформує пресслужба обласної прокуратури.

Через соціальні мережі колаборант поширював матеріали, які містили вітання жителів Луганська та Донецька з днем незалежності та довгоочікуваним возз’єднанням з росією. Також він поширював публікації, в яких глорифікував (вихваляв) солдатів ворожої армії, та ряд інших проросійських наративів.

Під час судового розгляду обвинувачений визнав свою вину та звернувся до суду з клопотанням про перерахування на спеціальний рахунок ЗСУ половини застави в розмірі 25 тис. грн, обраної йому в ході досудового розслідування.

Суд визнав обвинуваченого винним та призначив покарання у вигляді 3 років позбавлення волі, встановивши йому іспитовий строк та поклавши на нього ряд обов’язків, які перевірятимуть відповідні державні органи.

Досудове слідство в кримінальному провадженні здійснювалося слідчими УСБУ в Черкаській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.