На Черкащині протягом березня 2024 року на півтора від отка здешевшала свинина. Нині її середня роздрібна ціна становить 188 гривень 50 копійок за кілограм. Зниження цін на свинину пов’язане зі зміною співвідношення попиту і пропозиції, розповіла Суспільному керівниця аналітичного відділу Асоціації “Свинарі України” Олександра Бондарська.

Як пояснила пані Олександра, таке зниження цін на свинину є сезонним. За її прогнозами, вартість за кілька тижнів до Великодня може зрости.

“Зниження цін на свинину безпосередньо пов’язане зі зміною співвідношення попиту і пропозиції. Спостерігаємо, що пропозиція внаслідок відновлення галузі і входу у неї нових операторів дещо зросла. Натомість попит в осінньо-зимові місяці є традиційно слабшим, за винятком пари пікових моментів”, — пояснила вона.

Загалом, додала фахівчиня, ціни на полицях супермаркетів у березні 2024 року були дещо вищими, ніж у березні 2023 року — приблизно на п’ять відсотків.

Продавець м‘яса Сергій Шевченко розповів: за його спостереженнями, порівняно з минулим роком знизилась платоспроможність покупців:

“Беруть у магазинах різне імпортне, яке завозять. Але для людини хоч і на 10-20 гривень дешевше, то варте цього. Вони сваряться, що інколи не якісне, але беруть у магазинах. А ми не беремо з ферм, ми беремо у людей свіже, гарне, домашнє м’ясо”.

Низьким цінник лишатиметься недовго, вважає покупець Анатолій Мандра:

“Перед Великоднем ціна завжди зростає. А потім навпаки — упаде. Чим більший попит, тим вищі й ціни”.