Замість війни так званим “царським селам”, які давно незаконно “окупували” в Черкасах причали і станції для човнів, Черкаська міська прокуратура оголосила війну – багатоповерхівкам.

У прес-релізі Черкаської обласної прокуратури, який сьогодні розповсюдили правоохоронці, повідомляється, що “Черкаська місцева прокуратура звернулася до Господарського суду Черкаської області з позовом про скасування державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку із цільовим призначенням земель для житлової та громадської забудови площею 1,2 га за Черкаською міською радою та визнання недійсною державної реєстрації цієї ділянки, як об’єкта речових прав в Державному земельному кадастрі”.

Швидше за все, мова йде про клаптик землі по вулиці Сержанта Жужоми, давненько забудований привабливими багатоповерхівками. Правда, в документі прокуратури названо вулицю Сергія Жужоми, хоч такої в Черкасах і немає. Що ж до вулиці Сержанта Жужоми, то вона справді в місті одна з наймолодших, і міська влада має багато планів щодо облаштування там не лише прибудинкових територій, а й скверу та інфраструктури.

“Прокурори встановили, що Черкаською міською радою в 2019 році зареєстровано право комунальної власності на земельну ділянки площею 1,2 га по вул. Сергія Жужоми у м. Черкаси з цільовим призначенням для житлової та громадської забудови, хоча остання знаходиться в межах прибережної захисної смуги Кременчуцького водосховища р. Дніпро. Як наслідок, органом місцевого самоврядування безпідставно виведено частину земель прибережної захисної смуги із категорії земель водного фонду, чим створено передумови для її незаконної забудови з подальшими негативними наслідками для екологічного стану водойми”, – раптом почали перейматись станом Дніпра прокурорські.

Дивно тільки, що цих самих “негативних наслідків для екологічного стану водойми” вони десятиліттями не помічають, наприклад, в тому ж кооперативі “Береговий”, де фешенебельні будинки ліплять на намитих косах прямо посеред Дніпра, не те що в “прибережній захисній смузі”.

Утім, імовірно, не помічають якраз тому, що в подібних кооперативах вже давно прописалось вище прокурорське начальство, по сусідству із чинами з поліції, суддями та депутатами. А звітувати ж про щось треба. Тим більше, що кілька тижнів тому голова Черкаської ОДА Роман Боднар вивозив правоохоронний десант на берег Дніпра і гучно вимагав “робити хоч щось”. Мабуть, з багатоповерхівками “боротись” значно простіше, бо ж “великі люди” там явно не живуть.

Дивись, так скоро всій Митниці “вендету” оголосять, бо ж вона, по суті, є не чим іншим, як прибережною смугою, навмисне намитою для забудови, а це точно свого часу не пішло на користь річці. І можна буде прозвітувати тоді, що прокуратура “виявила і знешкодила” цілий незаконний мікрорайон…

Тетяна Воронцова