З 1 червня більше 800 черкаських багатоквартирних будинків будуть передані в управління приватному товариству.

ТОВ «Сантехбудконструкція» стало переможцем конкурсу, організованого міською радою. Тепер ця фірма укладе окремі угоди з кожним будинком і вже з літа буде здійснювати фактичне утримання міських будинків та прибудинкових територій, де на сьогодні не створені ОСББ. Таким чином  у Черкасах по суті закінчується ера СУБів, які невдовзі ліквідують, пише “18000”.

Новина про появу приватного управлінця і відхід від справ комунальників викликала публічну дискусію, що вже встигла породити низку «міфів» та спекуляцій на цій темі. Щоб розібратися з майбутніми нововведеннями, «18000» поспілкувався із засновником «Сантехбудконструкції»Андрієм Бортником. Підприємець розповів нам про всі нюанси та зміни, які чекають на черкащан цього літа. Ми вибрали головне і оформили в текст: далі про все детально з перших вуст.

Про причини проведення конкурсу:

«Кожен з більш ніж 800 будинків (ті, де не були утворені ОСББ – ред.) мав можливість сам знайти собі управителя. Але в жодному з них або ж не захотіли цим займатися, або просто не змогли. Тому виконком, дотримуючись вимог закону, провів конкурс. Місто було розділено на 4 лоти. На конкурс подалися 5 учасників, проте 4 з них були дискваліфіковані конкурсною комісією, бо неправильно подали документи».

Про укладання договорів з будинками:

«З кожним будинком підписується окремий договір. Від імені співвласників його підписує представник міськвиконкому. Загалом ідеться про утримання 840 будинків. Точну кількість вдасться зрозуміти лише після підписання всіх угод.

Кожен договір укладається терміном на рік. Через рік управитель буде звітувати перед жителями і пропонувати тариф на наступний рік. Якщо жителі погоджують новий кошторис, то тариф відповідно збільшується, якщо не погоджують – то продовжує діяти попередній кошторис. Якщо люди вирішують, що їм треба новий управитель, то вони його шукають».

Про можливість розірвання угоди:

«Тут все просто. ОСББ можна утворити в будь-який момент. Треба пройти відповідну процедуру і повідомити управителя. Управитель відразу передає всю документацію на ОСББ».

Про послуги, що будуть надаватися, і новий підхід:

«Фактично «Сантехбудконструкція» займеться утриманням будинку та прибудинкової території. Йдеться про обслуговування сантехнічних мереж, ремонти покрівлі будинку, його стін, купівлю електроенергії для місць загального користування, прибирання території біля будинку, чистку від снігу, боротьбу з комахами та гризунами.

Ми довго готувалися до цього конкурсу: вивчали, як покращити рівень надання послуг, переймали досвід інших країн. Загалом ми йшли до цього 4 роки.

Зрозуміло, щоб надавати послуги дійсно якісно, необхідно змінювати технології. Тому у нас в планах, зокрема, створення цілодобового кол-центру та перепланування нашого приміщення для прийому громадян. Адже зрозуміло, що будуть звернення від жителів міста. Щодо техніки, то, до прикладу, хочемо закупити обладнання для заморозки води. Можна буде без відключення мережі по всьому будинку лише заморозити конкретну ділянку і змінити кран».

Про досвід товариства-управителя:

«ТОВ «Сантехбудконструкція» створене у 2008 року і має весь необхідний досвід для роботи в цьому напрямку. У переліку документації на конкурс ми подали всі договори, платежі, податкові накладні, які підтверджують це.

У попередні роки ми вже виконували роботи з чищення зливової каналізації, вивезення сміття тощо. Також «Сантехбудконструкція» надавала в оренду техніку юридичним особам разом із наданням комунальних послуг. Окрім того, інше наше підприємство, ЧСУ-625, побудувало сантехнічні мережі в більшості будинків у Черкасах.

Загалом раніше ми виконували майже всі послуги, що зараз передбачені договором, окрім хіба дезінфекції та утримання ліфтів. Цього разу, до речі, займатися ліфтами буде «Черкасиліфт», з яким укладемо договір субпідряду».

Пов’язане зображення

Про працівників і матеріально-технічне забезпечення:

«Працівники – це головна цінність у підприємстві. Тому ми запропонували всім, хто звільняється із СУБів, влаштуватися до нас із 1 червня. У нас люди будуть займатися тим, що і робили раніше.

Конкурсна документація встановлює жорсткі вимоги щодо кількості людей, і нам вдалося за цим показником набрати найбільше балів. При цьому ми автоматизуємо певні роботи: одна машина для підмітання, наприклад, здатна замінити 40-50 людей.

Щодо техніки. Для прибирання дворових територій ми плануємо задіяти разом із двірниками 5 підмітальних машин. Ми придбали і уже випробовуємо одну таку машину. І вона себе непогано зарекомендувала. Зараз у нас вже є договір на поставку ще 4 машин. Також ми будемо купувати невеликі трактори для прибирання дворів у зимову пору».

Про тарифи:

«Для кожного будинку тариф обраховано індивідуально. Він залежить від стану будинку, років його побудови, від стану мереж, від наявності чи відсутності ліфтів, типу покрівлі. За нашими підрахунками, тариф зросте десь у 1,8 рази за квадратний метр. При цьому його обраховано найнижче, як це тільки можливо. Згодом на сайті міськради буде опубліковано перелік усіх договорів і вартість окремо по кожному будинку.

Щодо вартості, варто наголосити на тому, що тариф не коригувався із 2016 року. А з того часу зарплата зросла у двірників, водіїв, подорожчали паливно-мастильні матеріали. Треба розуміти, учасники конкурсу враховували конкуренцію на ринку і навіть не ризикували серйозно піднімати тариф».

Результат пошуку зображень за запитом "черкаси управитель багатоповерхівки"

Про те, чим приватний управитель кращий за комунальників:

«Як було раніше: СУБи збирали кошти, а далі могли витрачати їх на що завгодно. Вибрали якийсь будинок і відправляють всі гроші на його ремонт. Тепер же кошти окремо збиратимуться по кожному будинку. Управитель відповідно витрачатиме їх  виключно на потреби цього будинку.

Окрім того програма співфінансування, за якою можна отримати від міста додаткові кошти і спрямувати їх на капремонти чи на утеплення. Депутати мають лише затвердити відсоток співфінансування для будинків, які перебувають в управителів. На сьогодні така програма діє для ОСББ. Але є позиція міського голови: програма буде поширюватися на всі будинки, адже всі мають бути в рівних умовах».