Вже за тиждень, з 1 травня, повністю вводиться в дію новий закон «Про житлово-комунальні послуги». На черкащан, зокрема, чекає низка важливих змін. Про нововведення, права та обов’язки споживачів та надавачів послуг, ліквідацію СУБів та появу управителів у студії UA: Черкаси розповіла заступниця міського голови Людмила Бордунос, повідомляють у Черкаській міській раді.

Вона наголошує: споживачі матимуть право вільно обирати компанії, які надають послуги з електро- та газопостачання. Кому доручити утримання газових мереж – теж вирішують люди.

– Тепер комунальні підприємства, які спеціалізуються, наприклад, на електропостачанні, стають такими ж учасники ринку, як й інші приватні організації, – зауважує заступниця міського голови. – Це призводить до конкуренції, а відповідно – покращення якості.

Водночас, з 1 травня посилюється і відповідальність мешканців перед постачальниками. У разі не вчасного розрахунку за надані послуги, останні можуть припиняти постачання. Окрім того, закон передбачає і нарахування пені. Йдеться 0,01% від суми боргу, нарахування відбуватиметься автоматично з наступного робочого дня, після завершення граничного терміну для оплати комунальних послуг. Не йтиметься про санкції, якщо людина отримує субсидію, але держава затримала її виплату.

Також у законі є норма про надання доступу до житла постачальникам для усунення недоліків, контролю якості наданої послуги тощо.

Окрім того, актуальним питанням для Черкас, за словами Людмила Бордунос, нині є конкурс на призначення управителя багатоквартирних будинків. Раніше в місті такі будинки були закріплені територіально за СУБами.

Скоро послуги, які надавали СУБи, та додаткові управлінські функції візьмуть на себе профільні компанії, які нині беруть участь у конкурсі. Нагадаємо, на виконкомі внесли зміни до конкурсної документації. Нині він триває не по двох, а по чотирьох лотах.

– З травня вже не буде СУБів, натомість прийдуть управлінці будинків. За свою послугу вони визначать певну ціну. Очевидно, що внесок на утримання будинку буде різний. Відповідно і пріоритетність та нагальність виконання робіт буде індивідуальною для кожного, – наголошує заступниця міського голови.

Додає, що серед учасників конкурсу і ще чинні Служби утримання будинків.  Однак надалі форма їхньої діяльності зазнає змін: з обслуговування вони перейдуть на управління.

Наголошує: у мешканців з’явиться право вибору, адже вони зможуть змінювати управителя. Причиною розірвання договору, за словами Людмили Бордунос, може стати, наприклад, неякісне надання послуги, її вартість тощо.